De Digitale Media van 11 september 2017

Op de gedenkdag van WTC 9/11 zijn de onderwerpen:

  • Gerucht: Facebook reserveert miljard dollar voor eigen tv-aanbod
  • Morgen is het zover: welke producten gaat Apple aankondigen??

Gerucht: Facebook reserveert miljard dollar voor eigen tv-aanbod

Bron: Tweakers – Facebook zou bereid zijn om volgend jaar een miljard dollar te investeren in eigen tv-programma’s voor zijn sociale netwerk. Het bedrag kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het succes van de programmering. Dat meldt de WSJ.

Het investeringsbedrag zou onderdeel zijn van Facebooks poging het gebruik van video op het netwerk flink te vergroten. Het bedrijf heeft hier vorige maand Watch voor geïntroduceerd, een tabblad met video’s in de app van Facebook. Onderdeel van deze strategie was onder andere ook het recente bod van omgerekend een half miljard euro op de uitzendrechten van Indiase sportwedstrijden.

De programma’s die via Watch te bekijken zullen zijn, worden speciaal gemaakt voor het videoplatform van Facebook. Het kunnen opgenomen programma’s of live-uitzendingen zijn. Facebook geeft gebruikers een gepersonaliseerde Watch-pagina, met aanbevelingen en shows die gekeken worden door vrienden of groepen die de gebruiker volgt. Er komen categorieën als ‘Most Talked About’, ‘What’s Making People Laugh’ en ‘What Friends Are Watching’.

Facebook probeert daarnaast al langer derde partijen zoals Buzzfeed te bewegen zijn uitzendingen op zijn sociale netwerk te zetten. Reuters berichtte in maart bijvoorbeeld dat de dienst tienduizenden dollar wilden betalen voor korte video’s en tot een kwart miljoen dollar voor langere programma’s.

Het bedrag van een miljard dollar voor eigen programma’s is aanzienlijk minder dan Netflix en Amazon jaarlijks op tafel leggen, zo tekent The Verge aan. Die bedragen liggen op respectievelijk 6 miljard en 4,5 miljard dollar.

Verveling is des duivels oorkussen. Wie niets te doen heeft, niets ondervindt, ondekt, beleeft .. die verveelt zich stierlijk. Verveling doet iets met je: het verhoogt je cortisol, het stress-hormoon. Wie zich te lang verveelt, en niets doet om dat gevoel weg te nemen, die wordt ofwel apathisch, tot depressie aan toe, of wordt zelfs opstandig en agressief.

Hersens ervaren beweging als interessant en het is dan ook niet vreemd dat TV en met name reclame ons vooral snel bewegende beelden voortschotelt. Maar hoezeer onze hersenen dit ook ‘waarderen’, deze passieve twee-dimensionale belevingen helpen niet om de depressie te onderdrukken.

Het consumeren van TV of social media is in die zin vergelijkbaar met fast food: het stilt onze honger in het moment, maar vrijwel onmiddelijk na de consumptie hebben we al weer honger. De voedingswaarde is minimaal en dus blijven weten.

Fast News heeft hetzelfde effect op ons. We raken verslaafd aan TV, aan onze smartphone, zelfs aan reclame. Hoe sneller de beelden, hoe meer we opletten. Het vervelende is dat het ons niets duurzaams oplevert. De passiviteit blijft, het lichaam verklikt aan de hersenen dat het niets doet, ondanks de snelle bewegingen. En dus geven de hersenen opdracht meer te consumeren, meer beelden, meer berichten, maar nieuws, meer video’s, meer .. meer .. meer. Tot we doodmoe in slaap vallen. Van niets doen.

Als ik nu kijk naar waar jongeren het meest door aangetrokken worden in werken voor bedrijven, dan is nr. 1 ‘ontwikkeling, ontplooiing, innovatie’, terwijl nr. 2 ‘flexibele werktijden’ zijn. Jongeren, die opgegroeid zijn in een schermencultuur kunnen niet meer zonder afwisseling, raken snel verveeld en willen dus in hoog tempo nieuwe ervaringen opdoen.

Vind je het gek, naar die hausse van bijna levensechte game-ervaringen? Ze weten niet beter. Ze sporten niet meer. Hangen op de bank. Gapen voor de televisie. Communiceren niet meer met elkaar, anders dan via chat. Daten door te swipen. Weten het verschil niet meer tussen nieuws en nonsense.

Het is zorgelijk gesteld. En met de nieuwste gadgets in aantocht, die nog meer aanzetten tot de consumptie van nog meer Fast News in nog ‘comfortabele’ manieren .. hou ik mijn hart fast voor de jongste generaties.

Morgen is het zover: welke producten gaat Apple aankondigen??

Bron: Diverse – Wat kunnen we morgen verwachten van het Apple Special Event  – 12 september om 19:00 uur, Nederlandse tijd). De iPhone bestaat nu 10 jaar (juni 2007). We zijn een paar sites afgegaan om een idee te krijgen van de vermoedens tot nu toe.

iPhone 8/X/10/Edition/Pro?

Ars Technica voorspelt een ‘radically different iPhone’. Volgens AT moeten we ervan uitgaan dat de telefoon er anders uitziet dan alle iPhones voor het komende model, het zal features hebben die we niet eerder op een iPhone hebben gezien en vooral duur.

3 modellen

Er komen mogelijk 3 modellen: een iPhone 7S, iPhone 7S Plus en een wild-card … De eerste twee zullen niet radicaal afwijken van de huidige iPhone 7 en 7 Plus, maar vooral incrementele verbeteringen laten zien.

Als we ons op de wild-card richten, die we voor het gemak maar even iPhone 8 noemen, dan zou het gaan om een toestel met een 4.7-inch OLED scherm, even groot dus als de huidige iPhone 7, maar in een kleinere body (meer screenspace). Zo’n OLED scherm verbruikt minder energie, maar geeft veel meer kleurbeleving en diepere zwart-waarden. Naast een kleine afmeting (lxb) zou het toestel ook iets dunner kunnen worden, als kan dat weer betekenen dat de camera wat meer uitsteekt.

De render is ter illustratie, maar zo zou de iPhone 8 (midden) eruit kunnen komen te zien:

OLED heeft wel weer het nadeel ten opzichte van LCD schermen dat ze minder lang meegaan en in kunnen branden (ghosting).

Eind home button?

Een van de meest besproken wijzigingen zou het vervallen van de home button zijn, die in plaats daarvan als ‘digital’ button in het scherm wordt opgenomen. Apple zou daardoor de relatief brede onder en boven randen van de iPhone kunnen elimineren.

Tot ziens Touch ID?

Een ander gerucht is dat Apple de Touch ID geheel laat vervallen en vervangt door 3D-imaging software in de front-facing camera. In plaats van met je vingerafdruk kun je straks – naast een pincode – je toestel alleen nog openen door het voor je gezicht te houden. De reden om Touch ID te laten vervallen zou liggen in productie problemen dit in het scherm te verwerken nu de fysieke thuisknop, die in de iPhone 7 al niet meer echt fysiek is, is verdwenen. Een naam als Face ID lijkt dan voor de hand te liggen (mijn 2-cents). Volgens insiders zou Face ID, laat ik het maar even zo blijven noemen, veiliger zijn dan Touch ID, omdat het meer facetten van je gezicht kan ‘vangen’ dan met een vingerscanner mogelijk. Daarmee zou Apple Pay ook Face ID kunnen gebruiken om betalingen te authoriseren.

Dubbele verticale camera’s

De geruchtenmachine wijst op de mogelijkheid dat de iPhone 8 twee onder elkaar geplaatste camera’s zal bevatten met een dubbele optical image stabilization, net als in de Samsung Galaxy 8. Die telefoon wordt nu gezien als de smartphone met de beste camera aan boord. Anders dan bij de iPhone 7 Plus zou deze camera opstelling met name goed zijn om het geïntegreerde 3D systeem de gelegenheid te geven de omgeving (voorwerpen, mensen, ruimten) in kaart te brengen ten behoeve augmented reality programma’s.

Tot ziens aluminium?

Het geruchten circuit denkt dat de aluminium body, die we vanaf de iPhone 4 zijn gaan zien, in de iPhone 8 weer vervangen zal worden door glas. Een glazen body, om een stainless steel body dus, vergelijkbaar met de iPhone Watch. De reden hiervoor zou te maken hebben met de mogelijkheid om de telefoon draadloos op te laden.

A11

Een minder spectaculaire switch is waarschijnlijk een nieuwe snellere processor, mogelijk de A11, draaiend op een bedje van 10-nanometer, versus de 16-nanometer van de huidige generatie. De prijs in de VS zal waarschijnlijk starten bij 999 USD. Daarmee wordt het de duurste iPhone ooit.

Verder aankondigingen moeten we vooral zien in:

  • Een nieuwe iPhone Watch 3 op basis van watchOS4  + LTE + Diabetes check;
  • Een nieuwe Apple TV (4K-support) en Siri Remote.

The Verge voegt daar nog aan toe dat dit event voor Apple ongelooflijk belangrijk is. De iPhone is veruit het belangrijkste product van Apple – 60% van de inkomsten komt van deze productlijn. En het ziet er ‘niet goed’ uit: 2016 was het jaar met de minste groei in het aantal verkopen. Diverse investeerders uiten dan ook hun zorgen over de toekomst van Apple als moneywheel.

Statista https://www.statista.com/statistics/263401/global-apple-iphone-sales-since-3rd-quarter-2007/

“Okay, with all of that said: this event is really about new iPhones.”

The Verge verwacht dat de iPhone 8/X/.. wel wordt aangekondigd, maar pas eind van het jaar beschikbaar zal komen.

De Apple Watch 3 met LTE support zal vooral een kwestie zijn van: wat doet dit met de batterij-duur? Want net als met de andere genoemde features is Apple nog altijd met een catch-up bezig en hebben andere fabrikanten al lang gezichtsherkenning actief, of een smartwatch met LTE, of end-to-end OLED schermen.

Integratie

De kracht van Apple ligt met name in het ontwerpen van de producten én in het integreren van de functionaliteit van de devices door het hele keten van producten heen. Dat is wat we morgen hopen te horen/leren: hoe gaan de nieuwe features het gebruik van Siri (Remote), de iPhone 8, Apple TV, Apple Watch 3 bijeen brengen in het ecosysteem, op een manier dat je er als consument niet meer uit weg wilt. Want op elk vlak ondervindt Apple concurrentie die het beter doet, goedkoper doet, sneller doet etc.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.