De Digitale Media van 2 oktober 2017

Onderwerpen:

  • Google werkt aan slimme assistent met ingebouwd beeldscherm
  • Bedrijf brengt begin 2018 mini-Commodore 64 met 64 games uit

Google werkt aan slimme assistent met ingebouwd beeldscherm

Bron: NU – Google zou werken aan een klein scherm voor op tafel, met daarin de virtuele assistent van het bedrijf. Dat vertellen meerdere bronnen aan TechCrunch. Het scherm zou ook gebruikt kunnen worden om te videobellen, YouTube te bezoeken en om foto’s te bekijken.

Google Home speaker op basis van Google Assistant
Apple Homepod op basis van de assistent Siri
Amazon Echo op basis van de assistent Alexa

De gadget zou vergelijkbaar zijn met de Amazon Echo Show, een beeldscherm van 7 inch met ondersteuning voor virtuele assistent Alexa.

De techgigant zou eerder hebben gewerkt aan grotere schermen die met televisies moesten concurreren, aldus de ingewijden. Inmiddels zou het bedrijf zich meer richten op de Echo Show-concurrent, die intern de codenaam Manhattan heeft.

Amazon Echo Show

Het apparaat draait op een versie van Android, waardoor appontwikkelaars makkelijk eigen software kunnen maken. Eén team zou werken aan een Manhattan-versie van Netflix.

2017 of 2018
Het is onduidelijk wanneer de Manhattan precies onthuld moet worden. Volgens TechCrunch stond het apparaat eerst gepland voor midden 2018, maar wordt er hard gewerkt om hem toch in 2017 op de markt te brengen. Er is echter twijfel of dit zal lukken.

Google heeft journalisten uitgenodigd voor een evenement op 4 oktober. Volgens geruchten zal het bedrijf daar nieuwe Pixel-telefoons, een kleinere Home-luidspreker en een hybride Chromebook aankondigen. Het is niet bekend of de Manhattan ook een rol tijdens het evenement zal spelen.

Bedrijf brengt begin 2018 mini-Commodore 64 met 64 games uit

Bron: Tweakers – Retro Games Ltd. brengt begin 2018 onder de naam The C64 Mini een compact gamesysteem uit waarin 64 klassieke Commodore 64-games zijn geïntegreerd. Ook kunnen gebruikers in Basic programmeren op The C64 Mini.

The C64 Mini is half zo groot als de originele Commodore 64 en bevat een hdmi-poort en twee usb-aansluitingen. Retro Games Ltd. levert een joystick mee die het uiterlijk van bijvoorbeeld de klassieke Competition Pro van Suzo heeft, al is niet bekend of hij een vergelijkbare stevigheid heeft.

Ook is niets bekend over de componenten van The C64 Mini. De fabrikant claimt dat een usb-toetsenbord op de console is aan te sluiten ‘om het systeem als een klassieke C64 te gebruiken’. Het geïntegreerde toetsenbord werkt dan ook niet. Dat houdt in ieder geval in dat gebruikers Basic kunnen gebruiken om te programmeren. Ook stelt het bedrijf firmware-upgrades in het vooruitzicht; dat kan via een usb-stick. Verder is er de optie om de voortgang in games op te slaan en zijn er pixelfilteropties om bijvoorbeeld scanline-emulatie te simuleren.

De console krijgt standaard 64 games, waaronder California Games, Chip’s Challenge, Speedball 2: Brutal Deluxe, Paradroid, Insects in Space, Monty on the Run en Impossible Mission. Het product verschijnt begin 2018 voor tachtig euro en voor die prijs bundelt de fabrikant niet alleen de joystick, maar ook een usb-snoer en een hdmi-kabel.

Voor de nostalgen onder ons: na de Commodore 64 en 128 kwam Commodore in 1985 met de Commodore Amiga, een homecomputer met beeldscherm en toetsenbord voor nog geen 800 dollar, 1/3 van een IBM PC. Eind 1983 raakte de markt voor spelcomputer ingestort, en met de Amiga had Commodore een serieus alternatief voor de opkomende PC van IBM, Compaq (begon in 1983 met de Compaq Portable).

Commodore Amiga (1985-1990)

Commodore was een Amerikaans/Canadese computerfabrikant. Het bedrijf begon in 1954 als reparatiebedrijf van schrijfmachines. In de loop der tijd werd het accent verlegd naar rekenmachines en daarna naar computers.

Uit Wikipedia: Commodore is enerzijds de geschiedenis ingegaan als een van de meest innovatieve computerbedrijven ooit, anderzijds wordt het bedrijf door velen vaak gezien als vergane glorie in de hoek van de computerspellen.

Grappig feitje: Tramiel, de oorspronkelijke oprichter van Commodore, zag in (1970) dat Peddle  – de engineer van het overgenomen MOS Technology, die de PET (Personal Electronic Transactor) zou ontwerpen die later de basis voor de homecomputer Commodore 64 zou worden – gelijk kon hebben (dat computer, en niet rekenmachines de toekomst waren), maar was bang het risico te nemen (om teveel computers op voorraad te houden). Hij deed een poging Apple over te nemen, maar kon het niet eens worden over de prijs. Teleurgesteld maar vastbesloten gaf hij Peddle opdracht zelf een computer te bouwen.

Voordat de VIC-30 in 1983 uitkwam werd de machine omgedoopt in de welbekende Commodore 64. In die tijd was dit een fenomenaal apparaat, en in de slagzin van Commodore “U koopt geen betere computer voor twee keer de prijs” zat veel waarheid. De computer haalde als meest verkochte computer het Guinness Book of Records en staat daar nog steeds. (Laatste verificatie editie 2002.) Hij had grafische vermogens die voor die tijd bijzonder waren, en voor het eerst beschikte een computer over geavanceerde geluidsmogelijkheden. De Sid-chip was een complete geluidssynthesizer die softwarematig werd aangestuurd. Tot op de dag van vandaag is deze chip erg geliefd; hij wordt als een van de belangrijkste chips ooit gezien.

Eerder zagen we al dat NOKIA de NOKIA 3310 uitbracht, ook met een knipoog naar het eigen roemruchte verleden van het merk:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.