De Digitale Media van 16 oktober 2017

Onderwerpen:

  • BOL.com stopt met verkoop nep-opladers Apple
  • T-Mobile start met 4G bellen voor beperkte groep klanten van geschikt abonnement

BOL.com stopt met verkoop nep-opladers Apple

Bron: NU – Bol.com stopt per direct met de verkoop van nep-opladers van Apple. De laders kunnen de batterij van een iPhone mogelijk beschadigen, bevestigen diverse deskundigen tegenover het BNNVARA-programma Kassa.

Volgens Kassa werden er nepladers verkocht als originele Apple-laders voor de iPhone, iPad en iPod. Het programma onderzocht negen varianten die door externe partijen via de webwinkel werden verkocht. De neppe kabels en verpakkingen bleken niet of nauwelijks van echt te onderscheiden.

De originele opladers van Apple en die van fabrikanten met een Apple-licentie bevatten echter een specifieke chip. Deze bleek niet aanwezig in zeven van de negen onderzochte kabels.

Op de site van BOL.com worden overigens nog wel gewoon iPhone opladers en kabels verkocht van diverse onbekende (Chineze) merken, die net zo goed niet door Apple zijn gelicenseerd en dus eveneens je iPhone of iPad kunnen beschadigen.

Externe verkopers
Bol.com stelt dat ze de laders zelf niet verkopen, maar dat dit via externe verkopers op de site gebeurt. “We verkopen 15 miljoen artikelen, samen met zeventienduizend winkeliers. Het is niet mogelijk om al die artikelen te controleren”, aldus PR-manager Marjolein Verkerk tegenover Kassa. “We maken afspraken met de winkeliers over service, kwaliteit en de wet die ze moeten volgen.”

De webwinkel heeft de nep-opladers na het onderzoek van het programma van de website verwijderd. “We gaan het gesprek aan met de winkeliers en de kans bestaat dat we de samenwerking met deze partijen stopzetten.”

Klanten die niet tevreden zijn over hun aankoop, kunnen de producten retourneren.

Volgens de site Techviral is 90% van de ‘official Apple Products’ op Amazon.com fake: “Over the last nine months, Apple, the part of its ongoing brand protection efforts, has well over 100 Purchased iPhone devices, Apple power products, and Lightning cables sold as genuine by sellers on Amazon.com and delivered through Amazon’s “Fulfillment by Amazon” program. Apple’s internal examination and testing for These products revealed almost 90% of These products are counterfeit”.

De meeste van de net-Apple producten, die als echte Apple producten worden aangeboden op Amazon, en door Amazon’s ‘Fulfillment by Amazon’ worden ondersteunt, komen van het Chineze bedrijf Mobile Star LLC. Niet vreemd ook dat Apple het bedrijf voor het gerecht heeft gedaagd. De bal kwam aan het rollen nadat een koper van een fake-kabel de adapter in vlammen zag opgaan en dit meldde aan Amazon.

T-Mobile start met 4g-bellen voor beperkte groep klanten met geschikt toestel

Bron: Tweakers T-Mobile is gestart met het aanbieden van 4g-bellen, oftewel VoLTE, voor een beperkte groep klanten. Het gaat om mensen met een Unlimited-abonnement waar ook een VS-bundel aan vastzit. Daarnaast moeten ze een geschikt toestel bezitten.

Op het T-Mobile-forum schrijft een medewerker dat de functie sinds vrijdag voor nieuwe klanten beschikbaar is en dat deze vanaf volgende week ook door bestaande klanten te gebruiken is. Een woordvoerder bevestigde deze informatie desgevraagd. Gebruikers moeten dan wel in bezit zijn van een geschikte telefoon, zo blijkt uit een recentelijk online gezette pagina.

Dat is minimaal een iPhone SE of een Samsung Galaxy S6 Edge+. Onder meer de Xcover 4, de J3 en de 2016- en 2017-versies van de A3 en A5 zijn ook geschikt. De beperkte beschikbaarheid geldt vanaf nu tot eind 2018 bij wijze van proef. De VS-versie van het Unlimited-abonnement is een aparte variant die volgens de T-Mobile-site 60 euro per maand kost.

Bellen via 4g heeft onder andere het voordeel dat gebruikers beter bereikbaar zijn in gebieden waar geen of slechte 2g- of 3g-dekking is. Dit komt doordat de lage 900MHz-frequentie van 4g beter in staat is om grote afstanden af te leggen en obstakels te doordringen. Andere voordelen zijn een snellere verbindingsopbouw en betere geluidskwaliteit. De 4g-verbinding blijft tijdens het bellen beschikbaar voor data. Verschillende Nederlandse providers zijn bezig met de techniek.

Vodafone biedt dit al aan sinds begin van dit jaar:

Vodafone schakelt bellen via 4g in voor iPhones

27 januari 2017 – Apple heeft nieuwe aanbiedersinstellingen uitgebracht voor Vodafone Nederland. Daarmee wordt het mogelijk voor iPhone-gebruikers om te bellen via 4g, oftewel VoLTE. Eerder was het al mogelijk om via de wifiverbinding te bellen.

Door de nieuwe instellingen met versienummer 27.2 is het mogelijk voor klanten met minimaal een iPhone 6 en iOS 10.2.1 gebruik te maken van de functie, laat Robert Webbe van Vodafone op GoT weten. De geschikte toestellen zijn inmiddels op de website van Vodafone te vinden. In december schakelde Vodafone bellen via wifi in op iPhones. In de maand daarvoor begon de provider met het overzetten van klanten naar bellen via 4g, dat gold toen alleen voor gebruikers met bepaalde Samsung-toestellen.

Bellen via 4g heeft onder andere het voordeel dat gebruikers beter bereikbaar zijn in gebieden waar geen of slechte 2g- of 3g-dekking is. Dit komt doordat de lage 800Mhz-frequentie van 4g beter in staat is om grote afstanden af te leggen en obstakels te doordringen. Andere voordelen zijn een snellere verbindingsopbouw en betere geluidskwaliteit. De 4g-verbinding blijft tijdens het bellen beschikbaar voor data.

Andere providers zijn eveneens bezig met de techniek, zo begon KPN in oktober met het aanbieden van VoLTE, net als Tele2 in december.

Ook KPN biedt bellen via 4G (VoLTE ofwel Voice over LTE) aan sinds mei 2017:

KPN geeft klanten met iPhones mogelijkheid bellen via 4g in te schakelen

8 mei 2017 – KPN heeft een update uitgebracht waarmee vanaf iPhones bellen via 4g mogelijk wordt. Daartoe moeten klanten van KPN in de instellingen van hun iPhones 4g kiezen voor het voeren van gesprekken. In de praktijk lijkt VoLTE echter nog niet mogelijk.

Op het forum van KPN wordt melding gemaakt van een update van de aanbiederinstellingen naar versie 28.3. Daarmee kunnen iPhone-gebruikers in hun instellingen VoLTE inschakelen door 4g te selecteren voor het voeren van gesprekken. Een gebruiker meldt dat er bij een gesprek via VoLTE tussen twee iPhones nog van 4g naar 3g wordt teruggeschakeld, wat erop duidt dat KPN het vooralsnog waarschijnlijk niet heeft geactiveerd. Wanneer bellen via voice over lte wel mogelijk wordt, is nog onduidelijk.

Begin dit jaar schakelde Vodafone al bellen via 4g in voor iPhones. In oktober vorig jaar begon KPN met het in fases aanbieden van bellen via 4g. Vodafone startte in in augustus met een publieke test. Tele2 begon in maart 2016 met het aanbieden van een optie voor VoLTE en T-Mobile kondigde ook aan om VoLTE op termijn te gaan aanbieden.

Bellen via 4g heeft onder andere het voordeel dat gebruikers beter bereikbaar zijn in gebieden waar geen of slechte 2g- of 3g-dekking is. Dit komt doordat de lage 800MHz-frequentie van 4g beter in staat is om grote afstanden af te leggen en obstakels te doordringen. Andere voordelen zijn een snellere verbindingsopbouw en betere geluidskwaliteit. De 4g-verbinding blijft tijdens het bellen beschikbaar voor data.

Met VoLTE is het mogelijk om heel snel een verbinding op te zetten. Zoals uit eerdere tests van Tweakers bleek, is het mogelijk binnen een seconde een verbinding op te zetten via VoLTE. Het nadeel is wel dat dit binnen het netwerk van dezelfde provider moet gebeuren. Bij het bellen met een andere provider in Nederland, schakelt het toestel van de ontvanger terug op 2g of 3g om de verbinding tot stand te brengen. De eigen verbinding hoeft niet van 4g af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.