De Digitale Media van 20 november 2017

Onderwerpen:

  • YouTube sluit populair kinderkanaal na kritiek op ongepaste inhoud
  • Duitsland verbiedt verkoop kinderhorloges met sim-kaart

YouTube sluit populair kinderkanaal na kritiek op ongepaste inhoud

Bron: NU – YouTube heeft het populaire kinderkanaal Toy Freaks gesloten na toenemende kritiek op de grote hoeveelheid video’s op het platform die ongeschikt zouden zijn voor kinderen. 

Het videoplatform laat tegenover TechCrunch weten dat de sluiting van het kanaal onderdeel is van eerder aangekondigde verscherpte maatregelen tegen ongepaste video’s die zich op jonge kijkers richten.

Het kanaal Toy Freaks publiceerde onder meer video’s waarin de beheerder van het kanaal zijn dochters op video liet schrikken, of samen met hen bekende kinderliedjes uitbeeldt. Op de hoofdpagina van het kanaal is te lezen dat het account “is beëindigd vanwege schending van de communityrichtlijnen van YouTube”.

Toy Freaks stond op plek 68 in de lijst van populairste YouTube-kanalen, met ruim zeven miljoen abonnees en meer dan zes miljard views.

Aangescherpt beleid
Eerder liet YouTube nog weten dat dergelijke video’s aangepast zouden worden zodat zij enkel nog zichtbaar zijn voor gebruikers van achttien jaar of ouder, maar in het geval van Toy Freaks zijn alle video’s verwijderd.

Er is al langere tijd kritiek op het beleid van YouTube met betrekking tot kindervideo’s en de speciale kinderapp YouTube Kids. De afgelopen weken verschenen er weer twee stukken waarin de wildgroei aan bizarre video’s wordt aangekaart.

De video’s zijn veelal een combinatie van bekende tekenfilmfiguren en gewelddadige of angstaanjagende scenario’s. De video’s gebruiken populaire trefwoorden om in de zoekresultaten en voorgestelde video’s terecht te komen.

Google responded to a request for comment about its actions with the following statement: “We take child safety extremely seriously and have clear policies against child endangerment. We recently tightened the enforcement of these policies to tackle content featuring minors where we receive signals that cause concern. It’s not always clear that the uploader of the content intends to break our rules, but we may still remove their videos to help protect viewers, uploaders and children. We’ve terminated the Toy Freaks channel for violation of our policies. We will be conducting a broader review of associated content in conjunction with expert Trusted Flaggers.”

 Greg Chism (of Toy Freaks) has provided the following statement:
Earlier this week, YouTube informed me of concerns that my videos were attracting audience members who do not have childrens’ best interests in their hearts. Many YouTube community members expressed similar concerns, and their willingness to reach out to protect my children and all children from exploitation reinforces my faith in the YouTube community. Victoria, Annabelle and I want to thank our supporters as my girls have had the opportunity to develop their creativity and self-confidence over the past few years. Their future is bright. While it is disturbing to me that anyone would find inappropriate pleasure in our video skits, I deeply appreciate YouTube’s concerns for my family and I could not be happier with having had this remarkable experience.

 Duitsland verbiedt verkoop kinderhorloges met sim-kaart

Bron: NU – De Duitse overheid heeft de verkoop van smartwatches voor kinderen met een sim-kaart verboden. De horloges kunnen gebruikt worden om kinderen en hun omgeving af te luisteren. Dat meldt de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur vrijdag.

In Nederland zijn de ACM (Autoriteit Consument & Markt) en de AP (Autoriteit Persoonsgegevens – voorheen College Bescherming Persoonsgegevens) vergelijkbaar.

In Europa is dat de Europese Databeschermingsautoriteit (EDPS).

Via een app kunnen ouders verbinding maken met een dergelijk horloge en zo ongemerkt meeluisteren met het kind. Volgens onderzoek van de toezichthouder gebruiken de ouders die app echter ook om naar leraren in het klaslokaal te luisteren. Dergelijke afluisterfuncties zijn in Duitsland verboden.

De toezichthouder adviseert Duitse scholen om te controleren of kinderen met dergelijke horloges rondlopen. Daarnaast roept de Bundesnetzagentur ouders op de horloges te vernietigen.

Aan de Gator Watch zitten naast de dubieus geachte afluisterfunctie ook goede elementen. Zo kun je als ouder een gebied aangeven waarbinnen het kind veilig kan spelen. Beweegt het zich erbuiten, dan krijg je als ouder een alert. Ook kun je real-time de positie van het kind bepalen, zolang het de horloge draagt. Het verhoogt dus de veiligheid van het spelende kind.

De Gator Watch biedt het kind overigens geen internet toegang en ook geen toegang tot social media. Het lijkt voorals bedoeld als locatie bepaler en manier om direct (handsfree) te kunnen communiceren met het kind.

Eerder dit jaar werd ook de slimme pop My Friend Carly verboden wegens privacyzorgen.

De Duitse communicatiewaakhond Bundesnetzagentur heeft aan ouders gevraagd of ze de slimme pop My Friend Cayla willen vernietigen. De pop kan namelijk persoonlijke data lekken.

Onderzoekers hebben eerder aangetoond dat het mogelijk is de onbeveiligde Bluetooth-verbinding te gebruiken voor het afluisteren van en praten tegen kinderen. My Friend Cayla maakt ook gebruik van stemherkenning om te luisteren naar kinderen. Het speelgoed kan op deze manier reageren op uitspraken.

Verboden in Duitsland
In Duitsland is het verboden om verbannen afluisterapparatuur te bezitten of te verkopen. Mensen die zich niet aan deze wet houden, kunnen tot twee jaar de cel in gaan.

Een vertegenwoordiger van de Bundesnetzagentur heeft tegenover de krant Süddeutsche Zeitung gezegd dat het hier gaat om verborgen zendapparatuur. Het maakt voor de wet ook niet uit in wat voor vorm een dergelijk apparaat wordt gepresenteerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.