De Digitale Media van 11 december 2017

Onderwerpen:

  • Duitse inlichtingendienst waarschuwt voor Chinese cyberspionage
  • Amazon Echo en Muziekdienst ook in Nederland

Duitse inlichtingendienst waarschuwt voor Chinese cyberspionage

Bron: NU – De Duitse veiligheidsdienst BfV meldt dat Chinese instanties zich op sociale media valse profielen aanmeten om informatie van Duitse gebruikers te verzamelen. 
Dat schrijft persbureau Reuters.

De inlichtingendienst heeft negen maanden onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat tienduizend Duitse burgers het doelwit zijn van Chinese spionnen. Het gaat hierbij met name om politici en medewerkers van overheidsagentschappen. Mogelijk zijn er nog veel meer profielen die niet zijn geïdentificeerd, stelt de BfV.

Chinese diensten voornamelijk op LinkedIn nepprofielen aanmaken. Ze doen zich onder meer voor als medewerkers van adviesbureaus en denktanks of als onderzoekers. De diensten zouden informatie verzamelen over hobby’s en politieke interesses.

Reuters: Among the faked profiles whose details were published were that of “Rachel Li”, identified as a “headhunter” at “RiseHR”, and an “Alex Li”, a “Project Manager at Center for Sino-Europe Development Studies”.

Many of the profile pictures show stylish and visually appealing young men and women. The picture of “Laeticia Chen”, a manager at the “China Center of International Politics and Economy” was nicked from an online fashion catalogue, an official said.

De BfV maakte enkele van de nepprofielen bekend. Ook waarschuwde de inlichtingendienst organisaties en overheidsambtenaren voor de risico’s die kleven aan het openbaar plaatsen van persoonlijke informatie.

Slimme speaker Amazon en muziekdienst in Nederland beschikbaar

Bron: Volkskrant – Het is nog niet het hele pretpakket, maar het is in ieder geval een stap: de slimme praatpaal van Amazon, de Echo, is nu eindelijk ook rechtstreeks in Nederland leverbaar.

Tot nu toe kon de Echo wel in Duitsland worden besteld, maar niet hier. Spreekt-ie dan ook Nederlands: nee, dat nog niet. Tegelijkertijd lanceert Amazon ook zijn muziekstreamingdienst in Nederland. Een ‘Alexa, play rock music’ volstaat dan om een deuntje af te spelen op de Echo.

De muziekdienst is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Spotify en Apple. Er zijn drie varianten: voor 4 euro per maand mag Amazon Music op één Echo worden afgespeeld. Tien euro geeft toegang tot alle apparaten, terwijl een Family Plan 15 euro kost. Maximaal zes verschillende familieleden kunnen dan tegelijk van de dienst gebruikmaken. Erg veel moeite het de Nederlander naar de zin te maken, heeft Amazon zich overigens niet getroost: de website is in het Engels.

Op Apple TV is inmiddels ook Amazon Prime beschikbaar gekomen, waarmee je dus ook in Nederland naar de videostreamingdienst van Amazon kunt kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.