De Digitale Media van 29 januari 2018

Onderwerpen:

  • Bitcoin wel of niet reguleren? Of is de geest al uit de fles?
  • Nederlandse hackers in het hol van de beer?

Bitcoin wel of niet reguleren? Of is de geest al uit de fles?

Bron: Volkskrant – Kan het establishment met haar betutteling de cryptorevolutie de nek omdraaien? 

De bitcoin is een gevaarlijk piramidespel, waarschuwde de AFM deze week (in ieder geval op 13 november 2017). Het virtuele geld is bovendien zeer in trek bij criminelen.

Valt er iets tegen te doen? Volgens de een gingen begin 2009 de poorten van het anarchistische paradijs open. Anderen zien eerder een criminele woestenij à la de dystopische Mad Max-films.

Econoom Nouriel Roubini: ‘Bitcoin’s only real use has been to facilitate illegal activities such as drug transactions, tax evasion, avoidance of capital controls, or money laundering. The mother of all bubbles’.

Bitcoin has a steady-state supply of 21 million units, so it cannot be debased like fiat currencies. But that claim is clearly fraudulent, considering that it has already forked off into three branches: Bitcoin Cash, Litecoin, and Bitcoin Gold.

So “stable” cryptos are creating money supply and debasing it at a much faster pace than any major central bank ever has.

As is typical of a financial bubble, investors are buying cryptocurrencies not to use in transactions, but because they expect them to increase in value.

It is so energy-intensive (and thus environmentally toxic) to produce, and carries such high transaction costs, that even Bitcoin conferences do not accept it as a valid form of payment.

Until now, Bitcoin’s only real use has been to facilitate illegal activities such as drug transactions, tax evasion, avoidance of capital controls, or money laundering.

The idea that hundreds of cryptocurrencies could viably operate together not only contradicts the very concept of money; it is utterly idiotic.

But so, too, is the idea that even a single cryptocurrency could substitute for fiat money. Cryptocurrencies have no intrinsic value, whereas fiat currencies certainly do, because they can be used to pay taxes.

Hoe dan ook blonken sinds de lancering van de Bitcoin de autoriteiten uit in afwezigheid. Precies zoals de ‘uitvinder’ van de cryptomunt, luisterend naar het pseudoniem Satoshi Nakamoto, het voor ogen had. Volgens hem zou de bitcoin ‘online betalingen mogelijk maken die direct van de ene naar de andere partij gestuurd worden, zonder door een financiële institutie te gaan’.

13-11-2017 – Op dit moment zijn er al bijna twaalfhonderd (nu 1300) verschillende cryptomunten en het aantal blijft groeien. Net als bij de bekendste cryptomunt –  de bitcoin – maken die munten gebruik van de blockchaintechnologie. Zonder dat er een centrale instantie is die controleert, is het hiermee mogelijk om betrouwbare transacties te waarborgen. De AFM waarschuwde eerder al voor de risico’s van virtuele valuta zoals de bitcoin.

Negen jaar later lijkt die antiautoritaire heilsverwachting haar langste tijd te hebben gehad. Tussen de besneeuwde toppen van Davos, waar de mondiale elite zich deze week verzamelde, klonk het ene na het andere pleidooi voor maatregelen. ‘We moedigen fintech aan en we stimuleren innovatie, maar we willen er zeker van zijn dat al onze financiële markten veilig zijn’, zei de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. Theresa May, premier van Groot-Brittannië, riep op ‘zeer serieus’ te kijken naar de nieuwe munten, waarvan er naar schatting inmiddels 1300 bestaan. Op dezelfde dag kondigden de Russen aan niet langer te streven naar een bitcoin-verbod, maar wel te werken aan strenge wetgeving. Zo zullen cryptobeurzen gereguleerd worden.

Bemoeizucht
Die plotselinge bemoeizucht heeft alles te maken met de populariteit die cryptovaluta genieten in het criminele milieu. Maar ook de groeiende angst voor een zeepbel speelt mee. Het afgelopen jaar werd de bitcoin een slordige 1700 procent meer waard. Die koersstijging verleidt ook steeds meer Nederlanders een gokje te wagen. Volgens een nieuwe peiling van Maurice de Hond bezitten inmiddels 400.000 landgenoten cryptomunten. Afgelopen oktober gaven nog maar 135.000 mensen aan in cryptovaluta te beleggen. Vooral hogeropgeleide mannen, tussen de 25 en 45 jaar oud, blijken geïnteresseerd. Slechts een derde van de crypto-eigenaren is vrouw.

‘Ik zou ze willen zeggen: stop daar je geld niet in’, zei bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag in een interview met deze krant. ‘De kans is groot dat je het kwijtraakt.’ Toch blijkt optreden tegen de bitcoin lastig. Volgens de AFM zijn cryptomunten geen financiële producten, dus vallen ze niet onder haar toezicht. Omdat De Nederlandsche Bank (DNB) oordeelt dat het evenmin betaalmiddelen zijn, blijft onduidelijk wiens verantwoordelijkheid het dan wél is.

Vier categorieën
In het buitenland gaan de autoriteiten verder. De aanpak valt uiteen in grofweg vier categorieën, die doen denken aan de uiteenlopende strategieën ten aanzien van cannabis.

(1) De eerste ligt voor de hand: verbieden. Dat heeft China gedaan met cryptobeurzen en zogenoemde initial coin offerings. Bij zulke ICO’s, waarbij bedrijven geld ophalen door middel van de uitgifte van een nieuwe cryptomunt, wordt veel gesjoemeld.

Zero tolerance lijkt door het grenzeloze karakter van cryptovaluta echter weinig uit te halen. ‘Een bitcoin-verbod is het grootst denkbare zwaktebod’, vindt Rutger van Zuidam van DutchChain. Zijn bedrijf ontwerpt en bouwt toepassingen voor de blockchain, de technologie achter onder meer bitcoin, en organiseert het grootste open blockchain-innovatieprogramma in Europa. ‘Dan steek je echt je kop in het zand. Het enige wat je daarmee bereikt is dat alle betrokken bedrijven, dus ook de kennis en innovatie, naar het buitenland worden gejaagd. Ondertussen blijft de consument onbeschermd achter, want die koopt zijn cryptomunten alsnog via sites over de grens.’

(2) Het andere uiterste is de monetaire variant op legale teelt: overheden die zelf een cryptomunt creëren. Burgers kunnen daar dan bijvoorbeeld belasting mee betalen. Zo profiteren mensen van de technologische vernieuwing, én wordt instabielere cryptomunten als bitcoin de wind uit de zeilen genomen. De centrale bank van Zweden doet hier serieus onderzoek naar, maar in andere landen blijft dit voorlopig toekomstmuziek.

(3) Anders ligt dat voor de derde optie: pak cryptovaluta aan via de bestaande, gereguleerde financiële sector. Ergens moeten die cryptomunten immers worden omgewisseld in euro’s en dollars, en vice versa. ‘DNB kan eisen van banken dat de bitcoinbeurzen met wie zij zaken doen niet malafide zijn.  De vernieuwde Europese witwasrichtlijn gaat DNB bovendien de mogelijkheid bieden om ook direct op cryptobedrijven toezicht te houden’, legt ING-econoom en cryptospecialist Teunis Brosens uit. ‘Dat kun je vergelijken met de manier waarop de Verenigde Staten sancties tegen Noord-Korea handhaven. Wordt er toch geld overgemaakt, dan is de bank de sjaak.’

(4) De vierde en laatste variant heeft veel weg van het Nederlandse coffeeshopbeleid: reguleer de verkooppunten. In dit geval zijn dat de cryptobeurzen, waar 70 procent van de handel zich afspeelt. Dat moet dan wel Europees geregeld worden, beamen alle betrokkenen. Het liefst zelfs mondiaal. Een land dat hierin vooroploopt is Japan. Cryptobeurzen hebben daar een vergunning nodig. Een andere voor de hand liggende eis is dat de beurzen moeten weten met wie ze zaken doen – niet met criminelen dus.

In Nederland komt de roep om zulke heldere regels uit onverwachte hoek. Terwijl de autoriteiten heen en weer geslingerd worden tussen de drang de burger te behoeden voor financiële fiasco’s en de angst in technologisch opzicht de boot te missen, pleitten uitgerekend de cryptobedrijven zelf woensdag tijdens een door de Tweede Kamer georganiseerde ronde tafel voor meer regulering. ‘Die willen liefst gewoon het stempel van goedkeuring van DNB en AFM’, beaamt Brosens van ING. Van Zuidam, die al sinds 2010 bezig is met bitcoin en blockchain, ziet dat ook.

Bang dat het establishment met haar betutteling de cryptorevolutie de nek zal omdraaien, is hij daarbij niet. Die geest is hoe dan ook uit de fles, constateert hij tevreden. En ze gaat er met geen mogelijkheid meer in terug. ‘Als jij en ik vandaag besluiten een nieuwe munt te scheppen, dan is die er morgen gewoon. Regulering of niet, daar kan niemand een stokje voor steken. Fantastisch, toch?’

Nederlandse hackers in het hol van de beer?

Bron: Volkskrant – Digitale agenten van de Nederlandse geheime dienst braken in bij Russische hackers. Ze zagen zo als eersten hoe die in verkiezingstijd doelen in de VS bestookten. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en Nieuwsuur. Dit is een verzameling van de stukken die we (eerder) schreven over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en welke rol Nederland speelt in het geheel.

Digitale agenten van de AIVD infiltreren in de zomer van 2014 in de beruchte Russische hackgroep Cozy Bear. Ze zien zo als eersten hoe Russische hackers in verkiezingstijd doelen in de VS bestoken: de Democratische Partij, het ministerie van Buitenlandse Zaken en zelfs het Witte Huis. Het is cruciaal bewijs en aanleiding voor de FBI om een onderzoek te beginnen. (of klik hier voor de Engelse versie).

En zo kwam bovenstaand verhaal tot stand
De directe aanleiding voor het onderzoek was een tip in de zomer van 2017. Tijdens een zeven maanden durend onderzoek lukte het Volkskrantjournalist Huib Modderkolk en Nieuwsuurjournalist Eelco Bosch van Rosenthal om in totaal vijftien personen – in Nederland en daarbuiten – te spreken. Soms door bij mensen aan te bellen, soms door via-via een gesprek op te zetten, soms met hulp van versleutelde communicatie.

Waarom zijn de hackers van de AIVD zo goed? Vijf vragen
Al bijna twintig jaar investeert de AIVD in digitale spionage. Die kennis loont, maar er zijn meer redenen waarom Nederland bij de top zit.

Hoe Nederland een hoofdrol speelde bij het opsporen van een Russische internetcrimineel (en die toch op vrije voeten bleef)
Om cybercriminelen te vangen, werkt Nederland nauw samen met Rusland, het hackersland bij uitstek. Een uiterst ongemakkelijke samenwerking, blijkt uit de jacht op Jevgeni Bogatsjov.

Hoe de Democraten en de FBI blunderden, en Russische hackers profiteerden
De Democratische partij, de FBI en president Obama hebben alle drie steken laten vallen toen Russische hackers zich met de Amerikaanse verkiezingen gingen bemoeien. Een reconstructie door onze Amerika-correspondent.

Russen faalden bij hackpogingen ambtenaren op Nederlandse ministeries
De twee Russische groepen die achter de hack bij de Democratische Partij in de Verenigde Staten zaten, hebben ook geprobeerd bij Nederlandse ministeries binnen te dringen. Een daarvan was Algemene Zaken. Voor zover bekend is het ze daarbij niet gelukt om gevoelige informatie te bemachtigen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en uit gesprekken met verschillende experts.

In cyberwereld geldt het recht van de sterkste
Hoe bijzonder is de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen? En wat kunnen de VS voor tegenmaatregelen nemen? De methode van de Russen mag nieuw zijn, dit soort bemoeienis zeker niet.

Liever naar hip ict-bedrijf dan naar Russische geheime dienst
Russische programmeurs behoren tot de beste ter wereld. De afgestudeerden aan ITMO University in Sint-Petersburg behoren tot de beste computer-programmeurs én -hackers ter wereld. Ze hebben de banen voor het uitkiezen. Ook bij de Russische veilgheidsdienst. Onze correspondent Tom Vennink ging bij ze langs.

Digitale veiligheid lijkt steeds meer in het gedrang te komen. Verkiezingen worden gehackt, bedrijven afgeperst met gijzelsoftware en de overheid kijkt nog altijd graag met de burger mee. Een apocalyptisch beeld, of dicht bij de werkelijkheid? Lees hier een verzameling van ons belangrijkste nieuws over cyberspionage en de grenzen en gaten van de digitale wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.