De Digitale Media van 5 februari 2018

Onderwerpen:

  • Ook Youtube heeft flink bijgedragen aan de beïnvloeding van de Amerikaanse democratie in 2016
  • Huisartsen gaan met hun smartphone hartfilmpjes maken

Ook Youtube heeft flink bijgedragen aan de beïnvloeding van de Amerikaanse democratie in 2016

Bron: The GuardianOnderzoek van The Guardian wees uit dat in maanden en weken voor de Amerikaanse verkiezingen het algoritme van Youtube, wat zorgt voor 20 ‘volgende’  video’s die je zou willen kijken op grond van de zoekopdracht die je eerder hebt uitgevoerd, sterk in het voordeel van Trump uitviel.

Op grond van zoekopdrachten naar Clinton en/of Trump gaf het algoritme van Youtube in 95% van de gevallen video’s van/over Trump te zien. Het meest aanbevolen kanaal was van Alex Jones, een man die in zo’n beetje overal een conspiracy zoekt en Clinton in verband bracht met allerlei ‘verdachte’ zaken. Ook kanalen die beweerden dat Clinton een relatie had met Yoko Ono kwamen naar voren. Of dat ze een slechte gezondheid had, of zelfs een pedofiel was. The Guardian haalde de informatie uit een database, die tot nog toe niet openbaar was gemaakt.

68% van de aanbevolen video’s waren pro-Trump of beschadigend voor Hilary Clinton.

Niet alleen zien we hier dat mensen in een informatie bubbel terecht komen, en feitelijk bevestigd krijgen wat ze wellicht al vreesden of juist daardoor begonnen te vrezen, maar het leidt ook tot een steeds verdere polarisatie.

Mooi in dit verband is de film Wag the Dog – Een film die je meer dan bewust maakt van wat onbewuste manipulatie van de feiten, of iets voor doen als feiten, met een volk kan doen.

Huisartsen gaan met hun smartphone hartfilmpjes maken

Bron: NURuim 1.100 huisartsen kunnen binnenkort hartfilmpjes maken met hun smartphone of tablet. Met een speciale app kunnen ze het filmpje maken, terwijl een cardioloog via een beveiligde verbinding meekijkt en helpt bij het stellen van een diagnose.

De app CardioSecur wordt gelanceerd door KPN. Hij is in eerste instantie voor artsen die al klant zijn, maar zal later voor alle huisartsen beschikbaar worden. De app kan in de huisartsenpraktijk worden gebruikt maar ook bij patiënten thuis, wat hun veel (reis)tijd en geld kan schelen.

Een ander voordeel is volgens het telecombedrijf dat mobiele hartfilmpjes voor zorgverzekeraars een stuk goedkoper zijn dan de filmpjes die in het ziekenhuis worden gemaakt. De mobiele filmpjes worden gewoon vergoed.

Een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) laat de elektrische signalen van het hart zien in een grafiek. Volgens de Hartstichting zijn er in Nederland meer dan 1 miljoen hart- en vaatpatiënten.

De app kan overigens ook uit de appstores (Android en iPhone) gedownload worden). We zien dit soort health apps steeds vaker. Zo zijn er al smartwatches, die je hartslag en bloeddruk meten, maar ook het meten van je glucosespiegel voor diabetes patiënten.

De ThuisMeten-app werkt net zo, maar dan voor zaken als hartslag, bloeddruk, gewicht en vragen gerelateerd aan mogelijk hartfalen.

Het gaat ook wel eens mis: zo was er ooit de Glucowatch, voor diabetes, maar het ding werkte niet of te omslachtig en het bedrijf erachter verdween.

Tijdens de CES 2017 was er de K’Track Glucose watch. Microscopische kleine naaldjes dringen daarbij in je huid en meten het glucose gehalte in je bloed.

Momenteel lijkt vooral Dexcom op het gebied van glucose metingen en smart devices voorop te lopen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.