De Digitale Media van 19 februari 2018

Onderwerpen:

  • Politie ziet sterke toename malafide webwinkels in Nederland
  • Amerikanen luiden de noodbel over mobieltjes van Huawei en ZTE

Politie ziet sterke toename malafide webwinkels in Nederland

Bron: Volkskrant – Werden er 2016 nog slechts 35 malafide webwinkels door de politie ontmanteld, het afgelopen jaar waren dat er ruim twaalf keer zo veel: 438. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie, dat steeds vaker actie moet ondernemen tegen dit soort fraude.

De valse websites zijn vaak maar korte tijd in de lucht om in die korte tijd zoveel mogelijk geld binnen te halen. In sommige gevallen worden bekende websites gekopieerd, zodat de argeloze bezoeker denkt met een bekende naam te maken te hebben. In het verleden gebeurde dat bijvoorbeeld met BCC. De winkels hebben dan adressen als BCC-deals.com. Bij andere gevallen gaat het om winkels met namen als Babydumpoutlet.com of Bakfietsdirect.nl. Fraudeurs kopen volgens de politie ‘massaal’ vrijgekomen Nederlandse domeinnamen op.

Voorbeeld was een waarschuwing van het Landelijk Meldpunt voor Internetoplichting richting de site faillissementoutlet.nl

Lange lijsten
De op koopjes jagende consument wordt op verschillende manieren om de tuin geleid. In het beste geval gaat het om het leveren van nepartikelen, maar vaak worden de bestelde producten helemaal niet geleverd. Ook gaan fraudeurs er met de creditcardgegevens vandoor. Zowel de politie als de Consumentenbond hebben op hun site een lange lijst met frauduleuze nepwinkels staan, maar die lijsten lopen per definitie achter de feiten aan: iedere dag kunnen er weer nieuwe bijkomen. De Consumentenbond geeft wel tips hoe nepwinkels zijn te herkennen.

Ondanks de geconstateerde stijging zegt het meldpunt niet ontevreden te zijn over de strijd tegen internetoplichting. In totaal kwamen vorig jaar 38.343 aangiften binnen, pakweg achtduizend minder dan in 2016. Dit zijn niet alleen aangiften over de nepwebwinkels, maar ook van bijvoorbeeld fraude via Marktplaats.nl. Het schadebedrag per gedupeerde lag gemiddeld op een kleine tweehonderd euro. De politie vermoedt dat voorlichting en publiciteit bijdragen aan de dalende trend. ‘Hierdoor zijn mensen beter op de hoogte van de risico’s van onlinewinkelen’, aldus de politie.

De alarmbellen moeten gaan rinkelen als levertijden niet worden genoemd, als je alleen vooraf kunt betalen, als er maar één betalingsmogelijkheid wordt geboden, als retourneren niet mogelijk is of de totstandkoming van de prijs onduidelijk is.

Detailhandel Nederland zegt in een reactie dat internetoplichting keihard moet worden aangepakt: ‘Het schaadt de reputatie van betrouwbare webwinkels.’

In deze context is het verontrustend dat het aantal rechercheurs dat opgeleid moet worden  voor digitale opsporing sterk achterblijft bij de sterke toename van de digitale criminaliteit – Bron: Beveiligingsnieuws

Meer lezen: De online aanbieders worden machtiger, de klant zwakker

Amerikanen luiden de noodbel over mobieltjes van Huawei en ZTE

Bron: Volkskrant – Telefoons en andere apparatuur van de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE zijn niet te vertrouwen, stellen Amerikaanse geheime diensten deze dagen plotseling in koor. Wat is er aan de hand?

Niet eerder hebben Amerikaanse diensten zo eensluidend en zo expliciet een negatief koopadvies gegeven over apparatuur van Huawei en ZTE. De directeuren van onder andere de FBI, CIA en de NSA deden dat deze week in een door de Senaat georganiseerde hoorzitting. FBI-directeur Chris Wray zei volgens CNBC ‘zeer bezorgd’ te zijn over de risico’s van een telecombedrijf dat banden heeft ‘met een buitenlandse regering die onze waarden niet deelt’.

De angst is dat Chinese bedrijven onder druk van de Chinese overheid achterdeurtjes in hun apparatuur inbouwen die China’s geheime diensten in staat te stellen om te spioneren.
Waar komt die angst ineens vandaan?

‘Ineens’ is niet het goede woord: Huawei is de afgelopen jaren een zeer belangrijke speler op de telecommarkt geworden. Wereldwijd strijdt het met Apple om de nummer-twee-positie bij de verkoop van mobieltjes, achter koploper Samsung. Dat niet alleen: het bedrijf is in de hele telecomketen groot: van mobieltjes en routers tot de aanleg van complete netwerken.

Met de stijgende marktaandelen groeide ook de achterdocht. Niet alleen in de Verenigde Staten trouwens, ook in Nederland. Zo werden jaren geleden al vragen gesteld in de Tweede Kamer over de vermeende connecties van Huawei met het Chinese leger. Daar bleef het uiteindelijk bij.

In de Verenigde Staten heeft Huawei het een stuk lastiger. Het concern leek onlangs eindelijk een flinke voet tussen de deur te krijgen, maar een deal met telecomconcern AT&T voor het verkopen van zijn nieuwe topmodel Mate 10 Pro werd op het laatste moment afgezegd, naar verluidt onder politieke druk.

Het punt is: welke landen willen we in het westen toelaten op onze kritieke infrastructuur? Willen we als Westerse samenleving het risico nemen dat de Chinezen meekijken? Als ik met een mes op de keel de keus moet maken, heb ik liever dat een westerse dienst meekijkt.’ Een vergelijkbare discussie speelde de afgelopen tijd bij het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky.

Voor de Amerikaanse diensten is het simpel: apparatuur uit China vormt in hun ogen een te groot risico. In China zal men met dezelfde ogen naar netwerkapparatuur van bijvoorbeeld het Amerikaanse Cisco kijken.

Komen ze ermee weg?
Vermoedelijk niet: het zaadje van het wantrouwen is geplant. Net als bij Kaspersky zal de discussie over de veiligheid van telecomproducten van grote Chinese bedrijven gewoon doorgaan. Huawei kan zich hier lastig tegen verdedigen, want concrete aantijgingen over specifieke achterdeuren zijn er niet. Het blijft bij algemeen geformuleerde vermoedens. Meer openheid en transparantie – bijvoorbeeld door broncodes vrij te geven – zullen hooguit gedeeltelijk helpen, denkt Groenewegen. Sterker nog: in de VS wordt momenteel aan een wetsvoorstel gewerkt dat overheidswerknemers verbiedt om telefoons van Huawei en ZTE te gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.