De Digitale Media van 5 maart 2018

Onderwerpen:

  • Nederlands bedrijf aangeklaagd wegens domeinnaamfraude
  • 5G-netwerk in Europa stap dichterbij na akkoord over veiling frequenties

Nederlands bedrijf aangeklaagd wegens domeinnaamfraude

Bron: NU – Het in Amsterdam en Heerhugowaard gevestigde Trademark Office wordt door een groep van ruim dertig ondernemers aangeklaagd wegens domeinnaamfraude. 
Dat meldt RTL Z en valt ook te lezen op de website van Berntsen Mulder Advocaten, dat de 32 ondernemers vertegenwoordigt.

Berntsen Mulder stelt dat er de laatste tijd veel klachten zijn binnengekomen over het bedrijf. Trademark Office zou potentiële klanten opbellen met de boodschap dat er een andere partij is die de .com-versie van hun Nederlandse domeinnaam wil registreren, om vervolgens aan te bieden dit internationale adres tegen een meerprijs preventief vast te leggen voor meerdere jaren.

Daardoor zou een mogelijke concurrent geen kans meer maken op de domeinnaam. Als de opgebelde ondernemers daarmee instemmen, zitten zij volgens Trademark Office vast aan de voorgestelde overeenkomst en afgesproken prijs.

Ook op Tweakers wordt dit bedrijf met name genoemd en ze weten het kennelijk overtuigend te verkopen: menigeen is erin gestonken. Eén tegenactie leek te werken: “Ik heb daarop op advies van de politie een aangetekende brief aan The Trademark Office gestuurd met een tegendreigement, nl dat ik aangifte van oplichting en acquisitiefraude zal doen. Daarna heb ik niets meer van ze gehoord.”

Schijnurgentie
Volgens het advocatenbureau wordt die dreiging echter door Trademark Office zelf verzonnen en zijn de gesloten overeenkomsten daarom niet geldig, omdat er daardoor sprake is van schijnurgentie en daarmee acquisitiefraude.

Aan RTL Z vertellen verschillende ondernemers dat zij ook het incassobureau van de oprichters van Trademark Office achter zich aan hebben gekregen toen zij besloten om niet te betalen. Bovendien zou een van de medewerkers van het registratiebedrijf een klant hebben bedreigd over de telefoon. Mede-oprichter van Trademark Office Jonathan Oudekerk ontkent de beschuldigingen tegenover RTL Z.

Eerdere klachten
In het verleden zijn er al vaker klachten geweest over fraude door bedrijven die domeinnamen aanbieden. De Nederlandse organisatie SIDN, die het .nl-domein beheert, werkte in 2015 al mee aan een uitzending van AVROTROS-programma Opgelicht over het onderwerp.

5G-netwerk in Europa stap dichterbij na akkoord over veiling frequenties

Bron: NU – De uitrol in Europa van het 5G-netwerk voor supersnel mobiel internet vanaf 2020 is een stap dichterbij. Er zijn afspraken gemaakt over de radiofrequenties die in de EU worden vrijgemaakt voor draadloos internetverkeer. 

Onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben hier een politiek akkoord over bereikt. “Een essentiële stap naar volledige overeenstemming over de telecomregels”, aldus Andrus Ansip, binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor de digitale markt.

Er zijn afspraken gemaakt over de radiofrequenties die in de EU worden vrijgemaakt voor draadloos internetverkeer. Telecombedrijven kunnen voor een periode van minstens twintig jaar een licentie krijgen, zodat voor hen duidelijk is hoeveel tijd ze hebben om hun investeringen terug te verdienen.

Het 5G-netwerk schept onder meer capaciteit voor de snelle groei in online-apparaten (internet of things), waaronder zelfrijdende auto’s. Het kan volgens de Europese Commissie jaarlijks 146 miljard euro voordeel opleveren en 2,4 miljoen nieuwe banen in de EU.

Wanneer kun je in Nederland 5G gaan gebruiken?

Bron: NU – Ieder jaar spreken providers, hardwaremakers en andere technologiebedrijven op telecombeurs Mobile World Congress over een sneller 5G-netwerk. Maar wanneer kunnen wij dat 5G-netwerk nou in Nederland gaan gebruiken? 

5G is de opvolger van 4G, de technologie die op dit moment wordt gebruikt voor mobiel internet. Nieuwe technologie in telecommasten moet razendsnel verbinding gaan maken met apparaten die hier ondersteuning voor hebben. Op smartphones zorgt dat er bijvoorbeeld voor dat video’s sneller streamen en foto’s sneller worden gedownload.

Het geplande 5G-netwerk krijgt ook een veel hogere bandbreedte. Deze groei in capaciteit zorgt ervoor dat er meer apparaten tegelijkertijd kunnen verbinden met dezelfde antenne, waardoor de verbinding van je smartphone stabiel blijft op drukke plaatsen zoals luchthavens of muziekfestivals. Nu duikt de snelheid van 4G bij grote drukte omlaag.

Bedrijven bouwen al jarenlang aan de antennetechnologie voor 5G en zijn nu bijna op een punt dat deze aan telecomproviders aangeboden kan worden. Daarmee zijn we bijna op een punt dat 5G de massa bereikt – maar hoe lang duurt dat nog, en wie gaat er voor betalen?

Hoe ver is dat 5G-netwerk wel in Nederland?
Op het moment bevindt 5G zich nog in de kinderschoenen. Telecomproviders zijn bezig met het uitvoeren van tests van de eerste 5G-netwerken, om te zien hoe nieuwe antennes hiervoor ingezet kunnen worden.

Daarnaast moeten de mobiele frequenties voor 5G nog worden verdeeld. In Europa worden deze frequenties beheerd door overheden, die ze vervolgens aan telecomproviders veilen. In Nederland zal een veiling voor de vermoedelijke 5G-frequenties pas in 2019 plaatsvinden, waardoor providers niet voor die tijd met de nieuwe technologie aan de slag kunnen.

Eén van de frequenties voor 5G die nodig zal zijn voor 5G in Nederland wordt waarschijnlijk nog niet ter veiling aangeboden. Op het moment gebruiken inlichtingendiensten namelijk de 3,5GHz-band om af te luisteren, iets dat de AIVD en MIVD nog tot minstens 2022 willen doen. Experts vrezen dat dit tot mogelijke vertraging zal leiden.

Die mogelijke vertraging kan wel eens één van de voornaamste pijnpunten zijn bij de uitrol Nederland, terwijl de technologie er wel klaar voor lijkt. Volgens Dan Warren van Samsung Research kan zo’n netwerk nu al gebouwd worden: “Ik zou vandaag al een 5G-netwerk met honderd procent dekking kunnen opzetten, maar je zult niet blij worden van de kosten die hierbij komen kijken.” Verwacht wordt dat de uitrol van 5G miljarden euro’s gaat kosten.

NOKIA gelooft dat het allemaal nog veel sneller gaat: vorig jaar ging het nog om midden 2019, nu wordt de tweede helft van 2018 aangehouden voor massale lanceringen.

Huawei loopt samen met Nokia voorop:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.