De Digitale Media van 9 april 2018

Onderwerpen:

  • Spotify komt mogelijk met een apparaatje wat het mogelijk maak om stemgestuurd je playlist af te spelen in de auto
  • Robots pikken minder banen in dan gedacht, al kan het zomaar 2x de gevolgen van de kredietcrisis hebben

‘Spotify gaat muziekspeler voor in auto aankondigen’

Bron: NU – Muziekdienst Spotify zou plannen hebben voor een speciale muziekspeler in de auto. Dat blijkt uit een advertentie die het bedrijf in februari per ongeluk liet zien aan een paar gebruikers, aldus The Verge.

De kleine muziekspeler zou aan het ventilatierooster op het dashboard bevestigd kunnen worden. Op een scherm is te zien wat er op dat moment wordt afgespeeld.

Daarnaast zou het apparaat mogelijk ondersteuning hebben voor stemassistent Alexa, waardoor een gebruiker simpele vragen kan stellen.

Abonnement
In de te vroeg getoonde advertentie werd het apparaatje in combinatie met een Spotify-abonnement verkocht. Er zou een abonnement van tussen de 13 en 15 euro per maand voor één jaar genomen moeten worden.

Spotify kondigde eerder op vrijdag een evenement aan waarop “iets nieuws zal worden aangekondigd”. Het bedrijf heeft nog niet gezegd wat dit precies zal zijn.

Spotify had been in development since 2006, by a company in Sweden called ‘Spotify AB’. It was founded by Daniel Ek, who was formerly the CTO of Stardoll (fashion community), and Martin Lorentzon, co-founder of TradeDoubler.  Ek first had the idea for Spotify in 2002 when peer-to-peer music service Napster shut down and another illegal site Kazaa took over. Ek said he “realised that you can never legislate away from piracy. Laws can definitely help, but it doesn’t take away the problem. The only way to solve the problem was to create a service that was better than piracy and at the same time compensates the music industry – that gave us Spotify.

Vorige week ging Spotify nog naar de beurs. Het bedrijf heeft 70 miljoen betalende klanten (op circa 160 miljoen actieve klanten) en een jaaromzet van 4 miljard. Het maakt echter nog steeds grote verliezen. Het fonds opende op 140 USD, maar steeg al snel naar 165 USD, om vervolgens net zo hard weer terug te vallen naar 136.7 USD. Inmiddels staat het op zo’n 145 USD.

Op Spotify vind je zo’n 30 miljoen liedjes, terwijl er per dag zo’n 20.000 bij komen. Het bedrijf heeft 5 miljard USD aan royalies uitbetaald. Spotify is actief in 61 landen.

Het blijft vreemd: een bedrijf wat 5 miljard USD omzet draait, bij een verlies van ruim 1 miljard  en dan gewaardeerd wordt op 30 miljard. Spotify ismarktleider met Apple Music als tweede met 38 miljoen betalende klanten. Apple is evenwel niet afhankelijk van de muziek-inkomsten, terwijl Spotify er geheel van afhankelijk is.

Robots pikken minder banen in dan gedacht, al kan het zomaar 2x de gevolgen van de kredietcrisis hebben

Bron: Volkskrant – Waarom de robotisering mee gaat vallen. Robots zijn een veel minder grote bedreiging voor onze banen dan gedacht. En Nederland behoort tot de acht meest robotbestendige landen van de geïndustrialiseerde wereld, blijkt uit een nieuwe studie van de Oeso.

Oxford schetste toch juist een doembeeld?

Dat klopt. Een invloedrijke studie uit 2013 kwam met angstaanjagende cijfers. Oxford-onderzoekers Carl Frey en Michael Osborne voorspelden dat 47 procent van alle Amerikaanse banen grote kans liep om binnen twintig jaar te verdwijnen door allerhande software, machines en andere vormen van kunstmatige intelligentie. Nu komt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) tot veel minder alarmerende cijfers, na een studie van 32 economieën. Eén op de zeven banen, oftewel 14 procent, loopt in de geïndustrialiseerde landen grote kans om te verdwijnen. In Nederland gaat het om 11,4 procent. Het slechte nieuws: dat komt toch nog neer op bijna 1 miljoen arbeidsplaatsen – qua baanverlies het equivalent van een dubbele kredietcrisis.

Waarom valt de Oeso-voorspelling zo veel gunstiger uit?

Omdat banen uit een veelvoud aan taken bestaan die niet even makkelijk te automatiseren zijn. In de ogen van de Oeso onderschatten Frey en Osborne deze verschillen en komen ze daardoor op een te pessimistische voorspelling uit. Dankzij de algoritmes van Funda is het bijvoorbeeld makkelijker dan ooit om een koophuis te vinden. Maar een algoritme kan je droomhuis niet aan een bouwkundige keuring onderwerpen, of beoordelen of je toekomstige buren een beetje aardig zijn. Bovendien kan een baan per locatie verschillen. Een mecanicien langs de lopende band van een autofabriek is misschien makkelijk te automatiseren. Maar een mecanicien in een garage niet: een robot maakt geen praatje met de klant, en is bovendien veel te duur voor de gemiddelde garage.

Carl Frey, de Oxford-onderzoeker achter de geruchtmakende 47 procent, is niet overtuigd van het Oeso-argument. ‘Landarbeiders verrichten rond 1900 ook allerlei net iets andere taken, afhankelijk van de bodem, het klimaat en de gewoonten in hun land. Maar toen de tractor zijn intrede deed, werden hun banen toch allemaal weggevaagd. Het kan wel zijn dat de taken van kantoorklerken bij bedrijf A net iets anders zijn dan die van hun equivalenten bij bedrijf B. Maar als bedrijf A enorme productiviteitswinst boekt door hun kantoorklerken weg te automatiseren, zal bedrijf B niet schromen de taken zo te veranderen dat ook zij hun kantoorklerken kunnen vervangen.’

Welke banen zullen vooral verdwijnen?

Vooral relatief laagopgeleide beroepen, zoals hamburgerflippers, schoonmakers, bouwvakkers, vuilnismannen, boeren en fabrieksarbeiders. Het robotbestendigst daarentegen zijn leraren. Ook zorgverleners, managers en politici hoeven zich volgens de Oeso-studie weinig zorgen te maken.

Opvallend is dat de studie afwijkt van de laatste jaren veelgehoorde voorspelling over de uitholling van de middenklasse. Vooral typische middenklasse-banen zoals bankbedienden, secretaresses en fabriekslassers zouden gevaar lopen. Wat restte, waren de mooie, hoogbetaalde banen en de miserabele, laagbetaalde banen. De Oeso-studie komt tot een andere voorspelling: hoe meer scholing en vaardigheid een baan vereist, des te lager is de kans dat robots er mee aan de haal gaan. Vooral laagopgeleiden lopen dus risico.

Hoe groot is de kans dat de Oeso-voorspellingen uitkomen?

Niet groot, zeggen de Oeso-onderzoekers zelf, in zoveel woorden. Hun belangrijkste slag om de arm is dat technologie waarschijnlijk ook veel nieuwe banen zal creëren. Zo is het althans de voorbij twee eeuwen steeds gegaan.

Bovendien gaat de studie alleen over wat technologisch mogelijk is, niet over wat men maatschappelijk wenselijk acht. Zo zal het over een aantal jaar wellicht technologisch mogelijk zijn om alle 76 duizend Nederlandse vrachtwagenchauffeurs te vervangen door zelfrijdende trucks. Maar als de bevolking de sociale gevolgen hiervan te ingrijpend vindt, kan de politiek er in theorie een stokje voor steken.

Daar staat tegenover dat technologie met sprongen vooruitgaat. Nu is het nog zo dat kunstmatige intelligentie ver achterblijft bij de sociale vaardigheden, creativiteit en oog-hand coördinatie van de mens. Het tussen duim en wijsvinger vastgrijpen van een rozijntje is voor een peuter een peulenschil, maar voor de meest vingervlugge robot bijkans een Olympisch onderdeel. Maar robots en hun programmeurs leren razendsnel bij.

Vorig jaar maakte ik deze eenvoudige weergave van het proces van technologische innovatie tot sociale innovatie.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.