De Digitale Media van 7 mei 2018

The Luleå data center opened in 2013, and was Facebook’s first outside the US. Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Onderwerpen:

  • Facebook zet kunstmatige intelligentie in om sociale media te verbeteren. Komt er ook een betaalde versie? En wat gebeurt er met Cambridge Analytica?
  • Nederlandse datacenters sturen brandbrief naar ministerie: het stroomnetwerk kan de vraag niet aan.

Facebook zet kunstmatige intelligentie in om sociale media te verbeteren. Komt er een betaalde versie? En wat gebeurde er met Cambridge Analytica?

Bron: NU/Tweakers – Techbedrijven zoals Facebook zetten de komende jaren flink in op het gebruik van kunstmatige intelligentie. De techniek belooft tal van verbeteringen voor sociale media. Op F8, de ontwikkelaarsconferentie van Facebook, werd afgelopen week veel gesproken over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI). De technologie gaat de komende jaren een grote rol spelen binnen het bedrijf. Niet alleen in de reguliere Facebook-app, maar ook binnen andere apps, zoals Instagram en Messenger.

Tijdens de keynote op de tweede dag van het evenement sprak topman Mike Schroepfer over kunstmatige intelligentie als “de beste manier om onze gebruikers op grote schaal te beschermen”. Er zijn simpelweg te veel gebruikers op het netwerk en te weinig menselijke werknemers om alles in goede banen te leiden.

Facebook werkt al een tijdje met algoritmes die verboden berichten en nepaccounts opsporen. “Voorheen wachtten we op meldingen van mensen voordat we actie ondernamen”, zei Schroepfer. “Nu doen systemen dat voor ons. Elke dag worden miljoenen nepaccounts gewist. In het eerste kwartaal van dit jaar verwijderden we bijna twee miljoen schadelijke berichten, waarvan 99 procent voordat ze in de nieuwsoverzichten van anderen verschenen. Onze aanpak is proactiever geworden.”

Oplichting
Niet alleen terroristische content en haatberichten worden op deze manier opgespoord. Facebook gebruikt ook kunstmatige intelligentie om financiële zwendelpraktijken te achterhalen. Eind maart kondigde het bedrijf aan dat machine learning-technieken al ruim een half miljoen frauduleuze accounts wisten te vinden.

“Als onze systemen zien dat een account waarschijnlijk aan oplichting is gelinkt, moet de eigenaar bewijzen daar niets mee te maken te hebben“, schreef productmanager Scott Dickens destijds. “Tot die tijd is het account onbruikbaar en niet bereikbaar voor anderen. Lukt het de eigenaar niet om bewijs te leveren, dan verwijderen we het account.”

Zelfmoord
Kunstmatige intelligentie hoeft niet alleen te leiden tot het verwijderen van berichten en accounts. Het moet daadwerkelijk mensen helpen. Sinds eind vorig jaar gebruikt Facebook algoritmes die berichten van mensen kunnen herkennen die zelfmoord overwegen. Sindsdien zijn duizend gevallen gesignaleerd, zei Facebook-onderzoeker Umut Özertem tijdens zijn presentatie op F8.

Mensen kunnen al aan de bel trekken als ze denken dat een van hun Facebook-vrienden zelfmoord overweegt. Maar dat moet sneller, vindt Özertem. “Met AI wordt een voorselectie gemaakt van berichten waaruit blijkt dat iemand zichzelf wil beschadigen”, zei hij. “Zo kunnen we noodsituaties eerder behandelen dan wanneer alleen mensen ernaar kijken.”

Vertalingen
Op dit moment verwerkt Facebook bijna zes miljard vertalingen per dag. Dat aantal is sinds vorig jaar flink gestegen. Toen waren het er dagelijks ongeveer twee miljard. De techniek helpt ook op andere manieren. “De kunstmatige intelligentie kan lange teksten samenvatten naar het aantal woorden dat je zelf instelt”, zei Ayan. “Heb je weinig tijd en wil je op te hoogte zijn, dan is dat een uitkomst.”

Beeldherkenning
Techbedrijven werken daarnaast al jaren aan het verbeteren van beeldherkenning op basis van kunstmatige intelligentie. Het gaat bijvoorbeeld om het analyseren van objecten of locaties.

Facebook kwam recent in het nieuws, omdat het profielfoto’s van Europese gebruikers weer gaat scannen. Zo kan het bedrijf na het uploaden vanzelf zien welke vrienden er mogelijk nog meer op de foto staan. Daarnaast herkent de dienst op deze manier identiteitsfraude, bijvoorbeeld wanneer een nepaccount een foto van een bestaand persoon gebruikt.

Onbevooroordeelde computers
Isabel Kloumann denkt binnen Facebook na over de ethiek van kunstmatige intelligentie. “We moeten eerlijke en onbevooroordeelde systemen ontwikkelen”, zei ze op F8. “Die worden ontwikkeld door mensen. Daarom hebben we een gemengd team nodig van allerlei soorten mensen, zodat de computer een zo divers mogelijke dataset kan gebruiken om te leren.”

Gerucht: Facebook onderzoekt betaalde abonnementen als alternatief voor reclame

Bron: Tweakers – Tegelijk gaat er een gerucht dat Facebook, onder druk gezet door het Cambridge Analytica-schandaal, om toch weer te onderzoeken of een betaalde versie van Facebook een kans van slagen heeft.

Facebook laat marktonderzoek uitvoeren naar de vraag of mensen door een betaalde Facebook-variant zonder advertenties zich bij het sociale netwerk zouden aanmelden, meldt Bloomberg op basis van bronnen met kennis van het onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd in de afgelopen weken, zo weten de bronnen aan het persbureau te vertellen. Er zouden echter geen concrete plannen zijn en het is onduidelijk of ze ooit van de grond zullen komen. Facebook zou bovendien eerder dit soort onderzoek hebben laten uitvoeren, maar door het Cambridge Analytica-schandaal zou het de optie opnieuw willen onderzoeken. Advertenties zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de inkomsten van Facebook.

Eerder intern onderzoek naar een betaalde optie wees uit dat gebruikers daar geen gebruik van zouden maken, aldus de bronnen. Dat zou erdoor komen dat Facebook inhalig overkomt als het geld vraagt voor een dienst waarvan het gezegd heeft dat deze altijd gratis zou zijn. Bloomberg vermeldt dat Facebook door de recente gebeurtenissen wellicht opener staat voor veranderingen aan zijn platform om het vertrouwen van gebruikers terug te winnen.

Tijdens de bespreking van zijn meest recente kwartaalcijfers zei Facebook-coo Sheryl Sandberg dat de Camridge Analytica-affaire geen merkbare invloed op adverteerders zou hebben gehad. Zo zouden ze Facebook niet in groten getale de rug toekeren. Tijdens de bespreking kwam ook de vraag of Facebook nadenkt over abonnementen, met een verwijzing naar voorbeelden als Spotify, Apple en Netflix. Sandberg antwoordde dat daar inderdaad over na is gedacht, naast andere vormen van monetization, en dat Faceook ‘altijd over alle opties na zal blijven denken’. Advertenties zouden echter een ‘natural fit’ zijn voor Facebook, dat 80 miljoen Pages zegt te hebben, waarvan 6 miljoen adverteerders zijn.

Cambridge Analytica heeft inmiddels zelf haar faillissement aangevraagd

Bron: Tweakers – De mensen achter Cambridge Analytica gaan mogelijk verder onder een andere naam. Directieleden van het Britse databedrijf hebben vorig jaar Emerdata opgericht, een bedrijf dat mogelijk de activiteiten van Cambridge Analytica doorzet.

Medewerkers van Cambridge Analytica en moederbedrijf SCL zeggen tegen The New York Times dat Emerdata een ‘rebranding’ kan zijn en dat het nieuwe bedrijf door kan gaan met de data en het intellectueel eigendom van Cambridge Analytica. Het databedrijf vroeg woensdag faillissement aan.

De directie zou al langer bezig geweest zijn met de mogelijkheid om alle activiteiten over te hevelen van Cambridge Analytica naar Emerdata. SCL-directeur Nigel Oakes zei vorige maand tegen het Britse Channel 4 dat hij dacht dat Emerdata bestond om de activiteiten van SCL en Cambridge Analytica op te kopen. The New York Times meldt verder dat Cambridge Analytica via Emerdata mogelijk zijn data en intellectueel eigendom wil verkopen.

Cambridge Analytica stopte er woensdag mee, omdat veel klanten en leveranciers niets meer met het bedrijf te maken wilden hebben na het privacyschandaal rondom het misbruik van Facebook-data. Het databedrijf ontkent de aantijgingen. Cambridge Analytica stelt dat het belasterd is voor activiteiten die naar eigen zeggen niet alleen legaal zijn, maar ook breed geaccepteerd als ‘standaardonderdeel van online advertenties in de politieke en commerciële arena’s’.

Datacentersector waarschuwt dat Nederlandse stroomnetwerk groei niet aankan

Bron: TweakersDe Nederlandse datacentersector heeft een brandbrief naar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gestuurd vanwege acute capaciteitsproblemen in de stroominfrastructuur. Dit zou de groei van de economie belemmeren.

De datacenters, verenigd in de Dutch Data Center Association, willen dat de minister een noodplan opstelt. “Zorg dat er extra middelen beschikbaar komen voor noodzakelijke uitbreidingen, los weeffouten in de wetgeving op, verkort vergunningstrajecten, zet groot in op het opleiden en aantrekken van voldoende technisch personeel en doe dit alles snel”, zegt Stijn Grove, directeur van de DDA.

De rekencentra zijn als grootverbruikers van stroom bang dat de stroominfrastructuur van Nederland de komende groei in het verbruik niet aankan. Dit zou de goede positie van Nederland als vestigingsplaats voor datacenters in gevaar brengen en gevolgen hebben voor de groei van de gehele digitale economie.

Met name rond Amsterdam zou het probleem groot zijn. “Op Schiphol-Rijk is de stroom de komende vier jaar al ‘op’, in Amsterdam Zuidoost en op het Science Park is het al bijna zover. Deze drie campussen zijn een hotspot als locatie voor datacenters”, stelt Grove. Onder andere Telegram en TransIP hadden recent problemen met hun diensten door stroomstoringen in Amsterdam.

De DDA vindt verder dat de infrastructuur aangepast moet worden aan het overschakelen op groene stroom: “Anders blijven we nog lang afhankelijk van aardgas, steenkolen en benzine. Dat lijkt ons geen goede zaak voor Nederland.” De grote datacenters van Microsoft en Google in Nederland betrekken hun stroom deels van windmolenparken.

In deze context is het bizar hoe we omgaan met cryptomunten. Het delven ervan, een stompzinnige bezigheid die momenteel miljoenen computers aan het rekenen houdt om nieuwe digitale getalletjes (muntjes) aan te maken, terwijl onderwijl de koers aantoonbaar gemanipuleerd wordt, en er momenteel zoveel stroom door wordt gebruikt dat het hele klimaatakkoord van Parijs zo de prullenbak in kan.

.. vooralsnog vinden veel mining-operaties juist plaats in China en Mongolië, waar veel kolencentrales staan en de elektriciteit goedkoop is. En de vergroening zoals bij Google gaat in de praktijk minder makkelijk, omdat bitcoinmining door vele duizenden partijen verspreid over de wereld gebeurt, niet door een centraal georganiseerd bedrijf.

Het datacenter van Google in de Eemshaven gebruikt weliswaar net zoveel stroom als alle huishoudens in Drenthe en Groningen, maar die stroom komt van windmolens. „In deze discussie maakt het nogal uit dat de stroom niet van Chinese kolencentrales komt. Helemaal ideaal zou het zijn als je de restwarmte van al die computers afstaat aan de stadsverwarming.”

Die ‘bitcoinvraag’ gaat nu nog vooral over het beschermen van particuliere beleggers tegen oplichting, het voorkomen van witwassen en het opsporen van terrorismefinanciering met cryptovaluta. Het enorme energieverbruik zou prima in dat rijtje passen, denkt Alex de Vries van Digiconomist. „Soms denk ik over de bitcoin: waar zijn we nou helemaal mee bézig?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.