De Digitale Media van 14 mei 2018

Onderwerpen:

  • Google gaat smartphoneverslaving tegen met Digital Wellbeing
  • Google Duplex kan nu al volledig autonoom verbaal een afspraak boeken bij de kapper
  • In de serie Black Mirror werd een scenario geschets van een robothond, die mensen moest bewaken – Boston Dynamics toont hoe ver we zijn
  • Distributiecentra worden in rap tempo gerobotiseerd – we moeten vrezen voor grote gevolgen voor de werkgelegenheid

Na de Facebook F8 twee weken geleden, kwamen vorige week de ontwikkelaars van Google bijeen voor de Google I/O. Eén van de opmerkelijkheden was dat Google met ‘Google gaat smartphoneverslaving tegen met Digital Wellbeing’

Bron: Emerce – Google gaat smartphoneverslaving tegen met een nieuw initiatief Digital Wellbeing. Het bedrijf brengt het gebruik van de Android smartphone in kaart en zorgt ervoor dat apps op gezette tijden worden uitgeschakeld. Het scherm geeft de apps dan weer in grijstinten.

Via een dashboard leer je hoeveel tijd je in apps doorbrengt en hoe frequent je die apps gebruikt. Digital Wellbeing wordt gelanceerd samen met Android P, de nieuwste versie van de systeemsoftware die vanavond werd voorgesteld op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

Het advertentiegedreven business model van de technologiereus heeft er alle baat bij dat je geplakt blijft aan je smartphone, maar het bedrijf kan niet anders dan reageren – niet geheel onaangeroerd door het succes van het initiatief van ex-Google persuasion designer Tristan Harris’ Time Well Spent beweging. Prachtig hoe hij de verbinding legt tussen hoe we omgaan met fruitmachines en onze smartphones:

https://embed.ted.com/talks/lang/nl/tristan_harris_how_better_tech_could_protect_us_from_distraction

De presentatie volgde op een eerdere TED talk, die aan de basis lag voor zijn Time Well Spent movement:

https://embed.ted.com/talks/tristan_harris_the_manipulative_tricks_tech_companies_use_to_capture_your_attention

Ik ben zelf al gestopt met Facebook en Twitter en heb alle alerts op mijn telefoon uitstaan, omdat het me te vaak afleidt. Ik heb letterlijk de controle terug genomen over het apparaat – weg met die weapons of mass distraction!

Ook zagen we Google I/O dat Google Assistant, voor deze toepassing Google Duplex genoemd, nu in staat is autonoom, dus geheel zelfstandig, een afspraak te plannen bij de kapper. De demonstratie is erg overtuigend en we zijn dan ook niet ver weg of software robots kunnen meer van dergelijke taken zelfstandig – https://youtu.be/bd1mEm2Fy08?t=47 (vanaf 1:10 seconden):

Hoe staat het met robots?

Wie recent de serie Black Mirror heeft gezien (http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5221579/Black-Mirror-launches-robo-dogs-hunt-people.htmlhttps://youtu.be/7zf7Il6E2ns), waar een soort van robothonden mensen onder controle moeten houden, zal zich verbaast hebben over hoe ver Boston Dynamics is met een robot die er al veel op lijkt https://youtu.be/QlJ_-iVbah8?t=466  (vanaf 7:32 seconden) .. maar de Spotmini, die begin 2019 te koop zal zijn, is bijna de Black Mirror’ robodog coming to livehttps://youtu.be/QlJ_-iVbah8?t=648 (vanaf 10:33 seconden):

Waarom is dit interessant? We zien dat robots in distributiecentra nu al in staat zijn zelf orders te picken https://www.youtube.com/watch?v=QP8fNXPscss , stellingen te beklimmen https://youtu.be/R6Ajw2jVqSU .. – https://youtu.be/ecftHVqxRpg en de ruimte van centra steeds beter te benutte.

Dat levert een flinke kostenbesparing op voor de distributeur, maar het baanverlies is onmiskenbaar. McKinsey schreef in 2017 dat 40% van de banen in distributiecentra worden overgenomen door robotshttps://www.consultancy.nl/nieuws/14193/40-van-banen-in-distributiecentra-worden-overgenomen-door-robots – volgens onderzoek van Deloitte staan er in ons land 2-3 miljoen banen op de tocht als direct gevolg van robotisering. In een ander onderzoek zoomt McKinsey & Company in op de gevolgen voor de Nederlandse retailbranche. Over de gehele linie zullen in Nederland mogelijk 130.000 voltijdbanen verdwijnen, waarvan 85.000 banen verdwijnen als gevolg van automatisering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.