De Digitale Media van 28 mei 2018

Adyen
Bron: NU.nl

Onderwerpen:

  • Na TomTom is er weer een éénhoorn gesnapt: Adyen gaat naar de beurs
  • Gaat Apple ontwikkelaars toch toestaan de NFC chip te gebruiken?

Na TomTom is er weer een éénhoorn gesnapt: Adyen gaat naar de beurs

Bron: De Ondernemer – Adyen, Nederlands succesvolste bedrijf van het laatste decennium, gaat naar de beurs en alle 750 medewerkers van de betaalspecialist cashen mee, tot de koffiejuffrouw toe. Dit schrijft het AD.

Het belooft een mooie vrijdagmiddagborrel te worden op Adyens burelen op de Keizersgracht en aan de Simon Carmiggeltstraat bij Amsterdam CS. De werknemers van oprichter Pieter van der Does kregen te horen dat de betaalverwerker nog voor de zomer een beursnotering aan het Damrak krijgt. En nu het voltallige personeel meedoet aan het interne optieprogramma en dus aandelen bezit, kan de vlag uit.

Succesverhaal
Adyen mag bij de meeste Nederlanders onbekend zijn, het in 2006 door Van der Does gestichte financiële techbedrijf is misschien wel het grootste Nederlandse succesverhaal sinds TomTom.

Adyen werd in 2012, samen met WeTransfer en Usabilla, door het blad Wired genoemd als één van de hotste start-ups van Europa.

Met zijn softwareplatform regelt het bedrijf het betaalverkeervan online tot toonbank – voor talloze giganten: Facebook, Uber, Netflix, AirBnB, Twitter, L’Oreal, eBay. In ons eigen land zijn onder andere De Bijenkorf, Coolblue en Rituals klant.

Klanten Adyen

Beurs
Adyen wordt door zakenbanken inmiddels op wel 5 tot 10 miljard euro geschat. Aangezien de directie 10 tot 15 procent van de aandelen naar de beurs brengt, kunnen de werknemers tussen een half miljard tot 1,5 miljard euro in hun zak steken. Dat is alsof de Postcode-kanjer in je wijk valt.

Auto of huis
Hemmo Bosscher, pr-manager van Adyen, nuanceert alle euforie. ,,Dit is Nederland, we hebben het niet over Silicon Valley-achtige taferelen waarbij de laagste werknemer multimiljonair wordt”, zegt hij. Hoeveel ieder personeelslid kan incasseren? ,,Dat hangt er vanaf. Voor de een zal het een leuke bonus of een vakantie zijn, voor sommigen een auto of een huis.”

Koffie
Hij bevestigt dat alle circa 750 medewerkers aandelen bezitten, tot de koffiejuffrouw aan toe. ,,Alleen noemen we die barista.” Achter die koffie zit trouwens een bewuste bedrijfsstrategie. ,,Met luxe koffie krijg je werknemers ’s ochtends eerder naar kantoor. Want wie gaat thuis Senseo drinken als je op werk veel betere cappuccino kunt krijgen?”

Bibit
Wie uiteraard het meest casht, is Van der Does zelf en zijn medeoprichters. Ook Joop Wijn profiteert, de oud-CDA’er, zit sinds begin 2017 als chief strategy in de directie van Adyen. Niet dat ze het geld nodig hebben. In 2004 verkochten Van der Does en compagnons Joost en Arnout Schuijff hun betalingsdienst Bibit aan de Royal Bank of Scotland voor 90 miljoen euro. Twee jaar later startte Van der Does Adyen, samen met Schuijff. Die naam is Sranantongo (Surinaams) en betekent toepasselijk ‘opnieuw beginnen’. 

Omzet
Van der Does’ tweede poging blijkt nog succesvoller dan de eerste. Zeker de laatste jaren hengelt Adyen de ene na de andere grote klant binnen. In 2016 verdubbelde de omzet, vorig jaar (2017) werd de grens van 1 miljard euro gebroken. Adyen verwerkte in 2017 maar liefst 108 miljard euro aan betalingen voor zijn klanten.

Kapitaalinjectie
Ook investeerders zijn dol op Adyen. In 2015 kreeg het Amsterdamse bedrijf een forse kapitaalinjectie van Iconiq Capital. Dat is het investeringsfonds van Silicon Valley-miljonairs als Mark Zuckerberg en Twitter oprichter Jack Dorsey. Een jaar eerder haalde Adyen ook al 250 miljoen dollar binnen bij enkele grote investeerders.

eBay
Misschien wel het mooiste moment voor Adyen was het binnenhalen van eBay als klant begin februari. De Amerikanen dumpten daarvoor nota bene PayPal dat vroeger eigendom van eBay was. Voor Van der Does reden de trendy Amsterdamse club Jimmy Woo af te huren voor een on-Hollands feest. Dj’s Martin Garrix, Sunnery James en Ryan Marciano werden ingevlogen om voor het personeel te draaien.

TomTom
Inmiddels is het bedrijf tot wel 10 miljard euro waard. Daarmee is het één van de zeldzame Nederlandse ‘eenhoorns’. Het mythologische dier staat symbool voor de zeldzame startup die weet door te groeien tot een waarde van boven de miljard dollar. TomTom lukte dat bijvoorbeeld eerder.

Geen Silicon Valley
Het succes zal Van der Does – Quote schatte zijn vermogen vorig jaar op 150 miljoen euro – niet snel naar het hoofd groeien. Zo piekert hij er niet over met Adyen naar Silicon Valley te verkassen. ,,Geef mij Europa en Amsterdam maar,” zei de ceo eerder tegen Intermediair. ,,De niet-sexy kant van innovatie komt hier beter van de grond.”

Beurs
Als Adyen komende twee maanden naar de beurs gaat, zal het bedrijf niet opnieuw de Jimmy Woo afhuren en ook niet de traditionele gong luiden. En vandaag op de vrijdagmiddagborrel mag de sfeer uitgelaten zijn, de champagne zal slechts spreekwoordelijk vloeien, zegt PR-manager Hemmo Bosscher. ,,We houden het op Heineken pils, goedkope wijn en chips. Het is business as usual.”

Unlock

Gaat Apple ontwikkelaars toch toestaan de NFC chip te gebruiken?

Bron: iCulture – Apple zou plannen hebben om in iOS 12 het gebruik van de NFC-chips in iPhones open te stellen. Dat zou het gemakkelijker maken om de iPhone te gebruiken als OV-chipkaart of voor het openen van hotelkamers. 

Volgens The Information wil Apple de chip openstellen voor toepassingen van externe ontwikkelaars. Sinds 2014 beschikt de iPhone over een NFC-chip (gemaakt door het Nederlandse bedrijf NXP), maar die kan alleen gebruikt worden voor toepassingen van Apple zelf, met name Apple Pay.

De verwachting is dat Apple dit nieuws op 4 juni bekend gaat maken tijdens de WWDC, de ontwikkelaarsconferentie van Apple.

Met de komst van iOS 12 zou een selecte groep ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om zelf toepassingen voor NFC te ontwikkelen. Je hoeft dan alleen je iPhone bij een scanner te houden om bijvoorbeeld de deur van een hotelkamer te openen of om ergens in te checken, zoals in het openbaar vervoer. Je hoeft daarvoor geen app op het scherm te openen en hoeft ook geen extra bevestiging te geven.

Er zijn op dit moment apps die hetzelfde kunnen bereiken op basis van Bluetooth, zoals de OpenKey applicatie, maar de beveiliging zou volgens Apple onvoldoende zijn om dit toe te passen als toegangsmethode voor hotelkamers.

Met Android-toestellen is het al langer mogelijk om NFC-toepassingen van derden te gebruiken, bijvoorbeeld voor betalingen en reizen met het OV. Erg aangeslagen is dat nog niet en de proef met OV-inchecken in het openbaar vervoer door Translink is zelfs afgeblazen omdat de ingebruikname te ingewikkeld bleek.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.