De Digitale Media van 25 juni 2018

hackman

Onderwerpen:

  1. Overheid waarschuwt voor valse mails van MijnOverheid
  2. Je bent sneller gehackt dan je denkt

Overheid waarschuwt voor valse mails van MijnOverheid

Bron: NU – De Fraudehelpdesk en de overheid waarschuwen voor bedrieglijk echt lijkende e-mails van MijnOverheid, waarmee de verzender probeert de DigiD-gegevens van ontvangers te ontfutselen.

In de mail staat dat de ontvanger een bericht “van de Belastingdienst in uw Berichtenbox op MijnOverheid” heeft. Het e-mailbericht lijkt betrouwbaar, omdat het potentiële slachtoffer in de aanhef met voor- en achternaam wordt genoemd.

In werkelijkheid leidt een link in de e-mail naar een nepwebsite met een aanmeldscherm van DigiD. MijnOverheid maakt op de website duidelijk dat het om een phishingmail gaat. “Deze e-mail is een goede imitatie van berichten die daadwerkelijk vanuit MijnOverheid worden verstuurd”, waarschuwt de Fraudehelpdesk.

Ontvangers wordt verzocht de e-mail als bijlage door te sturen naar valse-email@mijn.overheid.nl. Aangeraden wordt het webadres mijn.overheid.nl uit voorzorg altijd zelf in te voeren op de adresbalk.

RDW
Ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) waarschuwt zaterdag voor phishingmails. De afzender van het nepbericht is info@mail.rdw.nl, terwijl officiële mails van de RDW eindigen op @rdw.nl. De overheidsinstantie waarschuwt dat het in zijn e-mails nooit vraagt om persoonlijke gegevens.

In 2013 meldde het Algemeen Dagblad dat er voor enkele tonnen was gestolen door indentiteitsfraude via DigiD:

De politie in Noord-Nederland heeft in november vijf personen aangehouden die worden verdacht van omvangrijke identiteitsfraude. De verdachten, vier mannen en één vrouw, hebben mogelijk van vele tientallen studenten in de stad Groningen het DigiD-account gestolen waarna ze onder meer de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekeningen hebben laten overmaken. Ze zouden op deze manier ‘enkele tonnen’ hebben geïncasseerd, meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Naar schatting krijgen er in Nederland per dag tussen de 2000 en 2500 mensen te maken met een vorm van identiteitsdiefstal. Vaak wordt na een digitale diefstal van gegevens via social engineering nog getracht aanvullende informatie in te winnen.

Redactie: in de mails van MijnOverheid wordt nooit een link naar de site gegeven:

Je bent sneller gehacked dan je denkt

Bron: RTLZ – Nu we steeds meer en intensiever gebruik van internet maken, komen we ook vaker met cybercrime in aanraking. Volgens het CBS vonden er vorig jaar maar liefst 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen in Nederland plaats.

Nederland is voorloper als het gaat om ‘altijd online zijn’. We zitten continu op onze telefoon, laptop of tablet en gebruiken het internet voor van alles en nog wat. Van contact met de overheid en geld overmaken via de bank tot het jagen op koopjes en uitwisselen van kattenplaatjes. Wereldwijd zijn wij zelfs de koplopers, als het gaat om internetgebruik.

Die toegenomen afhankelijkheid van internet heeft wel een keerzijde. Nederlanders is dankzij het enthousiaste gebruik van online apparaten vaker het doelwit van cybercriminelen. Volgens het CBS vonden er vorig jaar maar liefst 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen in ons land plaats.

‘Ik kan alles en iedereen hacken’
Om Nederlanders bewuster te maken van de risico’s die er zijn, is SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) de campagne Hackman gestart. Deze campagne is gericht op de drie belangrijkste risico’s die Nederlanders online lopen. Ethisch hacker Rickey Gevers, oftewel Hackman, speelt een hoofdrol in de campagne. Hij zegt alles en iedereen te kunnen hacken.

Ook Lieke van Lexmond is onderdeel van de campagne. Wanneer Lieke een foto deelt op Instagram kijken er maar liefst 400.000 volgers mee. Maar natuurlijk heeft ook zij zaken die ze liever privé houdt, zoals haar bankgegevens en foto’s van haar kinderen. Om te testen of deze gegevens veilig zijn daagt ze Hackman uit.

Lieke vs. Hackman
In de eerste van de drie video’s is te zien hoe Hackman in Lieke haar telefoon probeert in te breken. Hackman: “Het is geen kwestie óf het me gaat lukken, maar hoe snel.” In de tweede video probeert Hackman de beveiligingscamera in Lieke’s huis te hacken. In de laatste video gaat Hackman op jacht naar haar creditcardgegevens. Blijft Lieke uit handen van Hackman?

Hoe zit het met jouw digitale veiligheid?
In de video’s van Hackman is te zien hoe snel iemand gehackt kan worden en wordt benadrukt dat het iedereen kan overkomen. De campagne onderstreept het belang van digitale veiligheid in een wereld waar hackers ons vaak te slim af zijn. Wil je weten hoe veilig jij online bent? Doe de test en bekijk de tips op http://www.hackman.nl.

Cybercrime in Nederland

  • In 2017 vonden 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen plaats in Nederland
  • Van 27% van deze aanvallen werd melding gemaakt
  • In slechts 8% van de gevallen werd daadwerkelijk aangifte gedaan
  • Meer dan 50% van de Nederlanders geeft aan bezorgd te zijn over zijn of haar online veiligheid
  • 11% van de Nederlanders werd het slachtoffer van een cybercrime delict

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.