De Digitale Media van 9 juli 2018

Twitter Bots

Onderwerpen:

  • Makers gijzelsoftware CoinVault verraden identiteit met locatie broncode
  • ‘Twitter schorste 70 miljoen accounts in mei en juni’

Makers gijzelsoftware CoinVault verraden identiteit met locatie broncode

Bron: NU/Volkskrant – De makers van de gijzelsoftware CoinVault hebben zichzelf verraden met de locatie van de broncode (de leesbare versie van hun software) op de computer van een van de verdachten.

Een onderzoeker van antivirusmaker Kaspersky Lab heeft ontdekt dat de broncode was opgeslagen op een locatie van de harde schijf, waarin de voor- en achternaam van een van de verdachten werd genoemd, blijkt zaterdag uit een reconstructie van de Volkskrant.

Het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie wist de naam later te koppelen aan een IP-adres van een man uit Amersfoort. In september 2015 werd bekend dat twee verdachten uit de stad zijn aangehouden.

Gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, ‘gijzelt’ de bestanden op een computer door ze te versleutelen. Slachtoffers kunnen de bestanden terugkrijgen door losgeld te betalen. Op die manier wisten de makers van CoinVault duizenden euro’s buit te maken.

Later heeft Kaspersky Lab bijna vijftienduizend digitale sleutels voor het ontgrendelen van de bestanden online gezet. Daarmee konden slachtoffers hun bestanden gratis terugkrijgen.

De meeste slachtoffers van CoinVault kwamen uit Nederland. Maar ook in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn mensen getroffen. De twee verdachten, die al hebben bekend, moeten op 12 juli voor de rechter verschijnen.

‘Twitter schorste 70 miljoen accounts in mei en juni’

Bron: NU – Twitter heeft in de afgelopen maanden meer dan een miljoen accounts per dag verwijderd. In mei en juni ging het om 70 miljoen accounts. 
Sinds oktober vorig jaar is het aantal opgeschorte accounts meer dan verdubbeld, bevestigt Twitter aan The Washington Post.

Twitter is strenger gaan optreden tegen mensen die het platform misbruiken. Daarbij gaat het onder meer om de verspreiding van nepnieuws en misleidende informatie. In maart werden nog veranderingen in het algoritme aangekondigd, waarmee slecht gedrag herkend kan worden.

Twitter heeft in juni een bericht gepubliceerd, waarin het bedrijf uitlegt hoe spam en misbruik worden aangepakt. Daarin staat dat wekelijks 10 miljoen accounts werden gecontroleerd op authenticiteit. Gebruikers moesten daarvoor hun account bevestigen via een telefoonnummer of e-mailadres.

Het verwijderen van accounts kan volgens een ingewijde van The Washington Post tot gevolg hebben dat het aantal gebruikers van Twitter in het tweede kwartaal is gedaald. Daar heeft het bedrijf niet op gereageerd.

Redactie: Ik vind het een hele moedige, maar ook broodnodige actie van Twitter. Het aantal deelnemers groeit nauwelijks nog, terwijl volgens onafhankelijk onderzoek ca. 15% van alle Twitter accounts een bot is. Twitter zelf schreef in 2014 in een rapport aan de SEC dat van de accounts tot 8,5% bots waren. Mogelijk ligt dat dus 2x hoger, waarmee 1:7 deelnemers een applicatie is, en mogelijk 15% van je volgers een bot.

Ik deed een audit van onze eigen twittervolgers van @dedigitalemedia en hiervan is 99% real (52 waren fake). Het blokkeren van ca. 70 miljoen accounts kan invloed hebben op het aantal MAU (monthly active users): dat stond op 336 miljoen in 2018 en kan nu naar het nidvo van 2014 (250 miljoen) terugzakken. Dat kan serieuze effecten hebben voor de waarde van Twitter op de beurs. Daarom ook: moedige actie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.