De Digitale Media van 23 juli 2018

Onderwerpen:

  • ‘Facebook blokkeert apps van (groot) analyticsbedrijf en onderzoekt contracten’
  • Initiatief moet verplaatsen van data tussen onlinediensten vergemakkelijken

‘Facebook blokkeert apps van analyticsbedrijf en onderzoekt contracten’

Bron: Tweakers – Facebook heeft tijdelijk de apps van het Amerikaanse analyticsbedrijf Crimson Hexagon van zijn platform verwijderd en is een onderzoek gestart naar de contracten van de onderneming. Dat deed Facebook na vragen van The Wall Street Journal.

De krant schrijft dat Facebook onderzoekt of de contracten van het analyticsbedrijf inbreuk maken op zijn voorwaarden. Crimson Hexagon claimt een van de grootste databases aan posts op sociale media te hebben met een totale omvang van ongeveer een biljoen posts (= 10¹², dat is een miljoen in het kwadraat – ter vergelijk: de VS heeft momenteel een schuld van ruim 22 biljoen). Die zouden onder meer ook van Twitter en Instagram afkomstig zijn. Volgens bronnen van de krant heeft het bedrijf contracten met verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen en met een Russische non-profitorganisatie met banden met het Kremlin.

Na vragen van de krant over die contracten zei Facebook dat het niet van alle overeenkomsten op de hoogte is en dat het een onderzoek zal starten om erachter te komen hoe het bedrijf data verzamelt, opslaat en deelt. Een woordvoerder van Crimson Hexagon zegt dat het geen privégegevens van sociale media of uit andere bronnen verzamelt en dat het zich houdt aan de overeenkomsten met zijn partners. Het bedrijf profileert zich als ‘ai-powered consumer insights company’.

De toegang tot Facebook-gegevens via apps staat onder strenger toezicht nadat bleek dat databedrijf Cambridge Analytica toegang had tot de gegevens van 87 miljoen mensen via een persoonlijkheidsquiz.

Crimson Hexagon is a patented social media analytics platform using big data to generate insights into the ever-growing volume of conversations happening in the online world. Their analytics platform called Crimson Hexagon ForSight, is based on a new mathematical theory that was created at Harvard. The big data startup can help organisations with information about how customers really feel about a brand, how they react to advertising or what the most important drivers are for customers to buy a product.

The platform delivers near real-time insights in the billions of conversations that are happening online. Crimson Hexagon claims to analyse all kinds of messages in the blogosphere and social network ranging from tweets or Facebook posts to forums and even the Chinese Sina Weibo platform. In addition they include millions of blogs, YouTube comments and TripAdvisor/Amazon reviews. In fact, their social media analysis library currently already contains over 250 billion posts. This vast library allows them to learn from what people are saying online and with an accuracy of 97%.

It is capable of identifying patterns in the message that people place online to express their opinion about a variety of topics. These patterns will help find answer to specific questions about how customers think about your company. This information can help marketers better personalize and create their messages for a specific target group. The platform provides a clear dashboard that shows for example the amount of positive or negative comments, the total mentions.

Initiatief moet verplaatsen van data tussen onlinediensten vergemakkelijken

Bron: Tweakers – Google, Facebook, Microsoft en Twitter hebben vrijdag een opensource-initiatief onder de naam Data Transfer Project aangekondigd, dat het voor gebruikers van hun diensten makkelijker moet maken om gegevens van de ene dienst naar de andere te verplaatsen.

De bedrijven presenteren het project op een speciale website en geven aanvullende details in een whitepaper. Daar is vermeld dat het doel van het initiatief is om mensen van dienst te laten wisselen zonder eerst hun gegevens te moeten downloaden om ze vervolgens weer te uploaden. De gegevens worden dus direct doorgestuurd. Volgens de bedrijven zijn de voordelen dat er minder netwerkverkeer voor gebruikers nodig is voor het verplaatsen van bestanden, dat er minder problemen ontstaan door incompatibele formaten en dat het eenvoudiger moet worden om erachter te komen waar men nog naartoe kan met zijn data. Een voorbeeld is het verhuizen van foto’s.

Daarbij maken de deelnemende partijen naast bestaande api’s gebruik van data models, waarin is vastgelegd hoe gegevens uitgewisseld kunnen worden. Daarnaast zijn er zogenaamde adapters, die ervoor zorgen dat de verschillende formaten geconverteerd worden naar een bruikbaar formaat voor uitwisseling. Momenteel zijn er niet alleen adapters voor de vier bedrijven maar ook voor Smugmug en Flickr, zo blijkt uit de GitHub-pagina van het project. Daar is ook de provider integration guide te vinden, waarmee zich nieuwe deelnemers bij het project kunnen voegen.

Het project, dat volgens de deelnemende bedrijven in 2017 werd gestart, is momenteel nog in ontwikkeling. De timing van het project is opvallend, aangezien de aankondiging kort na de inwerkingtreding van de algemene verordening gegevensbescherming plaatsvindt. Daarin is een recht op dataportabiliteit opgenomen, dat burgers het recht geeft om hun gegevens bij een dienst op te vragen met het doel om deze naar een andere dienst te verhuizen. Bovendien moet het mogelijk zijn de gegevens meteen naar een andere partij te laten doorsturen, voor zover dit technisch mogelijk is. Het lijkt erop dat het huidige project tegemoetkomt aan deze laatste eis, al wordt nergens direct naar de AVG verwezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.