De Digitale Media van 30 juli 2018

Onderwerpen:

  • Twitter en Facebook verliezen beide in één dag 1/5 van hun marktwaarde
  • Gezichtsherkenning Amazon: Amerikaanse senatoren zijn crimineel
  • Overname ‘Nederlandse’ NXP door Qualcomm definitief van de baan: Chinezen slaan Trump op de vingers

Twitter en Facebook verliezen beiden in één dag 1/5 van hun marktwaarde

Bron: Tweakers – Twitter heeft bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt dat factoren als de opruimactie onder bots en nepaccounts samen met de introductie van de algemene verordening gegevensbescherming de dienst ongeveer drie miljoen gebruikers heeft gekost.

In plaats van een groei van het aantal maandelijks actieve gebruikers laat Twitter dan ook een daling zien tussen het eerste en het tweede kwartaal van dit jaar. Zo daalde het aantal gebruikers met een miljoen. In totaal zouden de opruimactie, bepaalde sms-deals en ‘in mindere mate de AVG’ de dienst drie miljoen gebruikers hebben gekost in het tweede kwartaal. Dat schrijft het bedrijf in een brief aan zijn aandeelhouders. Het verwacht dat diezelfde factoren ook een rol zullen spelen in het derde kwartaal.

Het afgelopen kwartaal waren er 335 miljoen maandelijks actieve gebruikers, ten opzichte van 336 miljoen in het eerste kwartaal. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017 was er wel groei, die neerkomt op ongeveer 9 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Onlangs verwijderde Twitter ongeveer 70 miljoen accounts van zijn platform, volgens informatie van The Washington Post. Twitter-cfo Ned Segal legde eerder uit dat het niet al deze accounts meeneemt in zijn statistieken, omdat veel ervan niet actief zijn voor een periode van 30 dagen of langer of omdat ze bij het aanmaken meteen worden geblokkeerd. De opruimactie was bedoeld om het aantal nepaccounts en bots op Twitter terug te dringen.

Twitter zegt verder dat het voor het derde kwartaal op rij winst heeft gemaakt. Die kwam uit op ongeveer 100 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 86 miljoen euro. De dienst maakte in het laatste kwartaal van vorig jaar voor het eerst winst. De huidige omzet steeg ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017 met 24 procent naar 710,5 miljoen dollar.

Facebook verliest in een klap ruim 100 miljard aan beurswaarde

Bron: AD – De schandalen beginnen het sociale netwerk Facebook parten te spelen. De stijging van het aantal nieuwe gebruikers neemt af en de bedrijfsresultaten vallen tegen. Beleggers dumpen massaal het aandeel.  

Bij de opening van Wall Street kelderde het aandeel met ruim 19 procent. Daardoor verdampte in een klap zo’n 120 miljard dollar aan beurswaarde. Nog nooit verloor een bedrijf aan de Amerikaanse beurs meer waarde in één dag. Topman Mark Zuckerberg zag zijn papieren vermogen met 15 miljard dollar dalen.

Beleggers zijn duidelijk geschrokken van tegenvallende kwartaalcijfers die het gisteren presenteerde. Vooral in Verenigde Staten en Europa heeft het platform het zwaar. Voor het eerst sinds 2015 is het concern er niet in geslaagd om de omzetverwachtingen van analisten waar te maken. Die gingen uit van 13,4 miljard dollar. Facebook kwam niet verder dan 13,2 miljard dollar, wat overigens nog altijd een omzetgroei betekent van 42 procent.

Verder bleek de stijging van het aantal nieuwe gebruikers te stokken. Het afgelopen kwartaal logden maandelijks 2,23 miljard gebruikers in op het platform. Dat is een groei van 1,7 procent vergeleken met een kwartaal eerder én een trendbreuk, want de vorige kwartalen bedroeg die groei nog 3,1 procent.

Schandaal 
De tegenvallende resultaten lijken een direct gevolg van het privacyschandaal rond het sociale mediabedrijf en Cambridge Analytica. Daarbij kwamen gegevens van negentig miljoen gebruikers ongevraagd terecht in het kamp van de Amerikaanse presidentskandidaat Trump. Mark Zuckerberg moest zich vervolgens verantwoorden, eerst tegenover het Amerikaanse Senaat en daarna bij het Europees Parlement.

Het techbedrijf met 30.000 werknemers had in aanloop naar de opening van de beurs op Wall Street vanmiddag nog een marktwaarde van 630 miljard dollar. Volgens persbureau Bloomberg is door de forse koersval Zuckerberg uit de top van rijkste zakenmensen gekukeld.

Zuckerberg is nu nog goed voor ongeveer 71 miljard dollar.  De Facebook-baas stond in dat lijstje eerder op de dag nog op de derde plaats, achter Jeff Bezos van Amazon en Microsoft-oprichter Bill Gates. Maar investeerder Warren Buffett, de oprichter van het Franse luxeconcern LVMH Bernard Arnault en Amancio Ortega, de topman van Zara-moeder Inditex, gaan hem nu voorbij.

Volgens CEO Mark Zuckerberg is de krimp vooral te wijten aan de AVG, die Europa heeft ingevoerd. In Engeland gaan inmiddels stemmen op om social media bedrijven direct aansprakelijk te stellen voor het verspreiden van nepnieuws of de diefstal van profielen.

Gezichtsherkenning Amazon: Amerikaanse senatoren zijn crimineel

Bron: RTLNieuws – De software waarmee Amazon gezichten scant heeft 28 Amerikaanse Congresleden onterecht aangewezen als crimineel. De test was onderdeel van een protest tegen de omstreden software.

Om te laten zien dat de gezichtsherkenningsoftware van Amazon niet nauwkeurig genoeg is, heeft burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) het toegepast door foto’s van Amerikaanse Congresleden te vergelijken met een politiedatabase.

Wat bleek: 28 Congresleden werden met een minimale zekerheid van 80 procent aan een criminele mugshot gekoppeld. Dat meldt persbureau Reuters.

Zorgen over politie-inzet
Voor de test betaalde ACLU 12,33 dollar aan Amazon om de scan uit te voeren. De organisatie protesteert hiermee tegen het feit dat Amazon de software genaamd Rekognition verkoopt aan overheden.

Ook de Amerikaanse politie in Oregon en Florida maken er gebruik van, waar zorgen over bestaan. Eerder sprak de president van Microsoft Brad Smith zich uit voor de mogelijkheid van regulering van dit soort software.

Brief naar Bezos
Drie senatoren die als crimineel werden aangewezen hebben een brief gestuurdnaar Jeff Bezos, de baas van Amazon en rijkste man ter wereld. Amazon zegt niets te doen met het protest. “We blijven enthousiast over hoe beeld- en videoanalyse een aandrijver voor een betere wereld kan zijn”, zegt een woordvoerder tegen Reuters.

Verder laat het bedrijf weten dat een 80 procent zekerheid niet genoeg is. Het bedrijf adviseert een zekerheid van 95 procent voordat conclusies mogen worden getrokken.

China is overigens nog veel verder met deze gezichtsherkenningssoftware en gebruikt het ondermeer voor het Social Credit System, waarmee inwoners van Shanghai punten kunnen verdienen als ze het juiste gedrag vertonen. In Shenzhen is het experiment al eerder gestart. Wie de regels 5x schendt (schulden maakt, verkeersovertredingen begaat, boetes niet betaalt, onwelgevallige teksten op internet plaatst en nog veel meer), krijgt strafpunten en belandt op een zwarte lijst. Dan kan dat consequenties hebben voor een baan, uitkering, woning of lening. In 2020 moet het Social Credit System zijn ingevoerd in heel China.

China zegt niet verantwoordelijk te zijn voor stuklopen NXP-overname

Bron: Tweakers – De Chinese mededingingsautoriteit heeft aangegeven geen verantwoordelijkheid te dragen voor het stuklopen van de mogelijke overname van NXP door Qualcomm. Volgens de autoriteit hebben de twee bedrijven de deal niet binnen hun eigen deadline rond gekregen.

De Chinese autoriteit heeft tegen The Wall Street Journal gezegd dat de twee bedrijven de deal niet rond hebben gekregen voor een deadline die ze zichzelf hadden opgelegd. De instantie zegt dit te betreuren en claimt zijn eigen deadline verschoven te hebben tot 14 oktober om in die periode de laatste knelpunten met Qualcomm uit te werken.

Eerder had de VS het Amerikaanse Qualcomm verboden nog processoren te leveren aan de Chineze telecomreus ZTE, omdat ZTE het handelverbod had overtreden door apparatuur te leveren aan Iran en Noord-Korea. Trump hield ZTE in leven door een deal te sluiten met China – ZTE betaalde een boete van ruim 1,2 miljard dollar. Vrijwel gelijktijdig investeerde China een half miljard dollar in een Trump-resort in India en Indonesië.

In juni heeft de Amerikaanse Senaat een wet aangenomen die het budget voor het Amerikaanse leger vaststelt. Die wet gooit mogelijk roet in het eten van de deal die Trump met de Chinezen maakte. Nu China de overname van NXP heeft gedwarsboomt lijkt het een kwestie van dagen voor de VS de ‘deal’ van Trump ongedaan maakt en ZTE alsnog het faillissement inschiet (ca. 75.000 medewerkers).

De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn van mening dat ZTE met behulp van hun apparatuur spioneert voor de Chineze overheid.

Volgens de Chinese autoriteit heeft de vertraging van de overname niets met het handelsconflict tussen de VS en China te maken, maar bronnen van de krant spreken dat tegen. China zou namelijk niet tegen de importkosten van de VS op kunnen boksen en daarom het land op andere manieren willen dwarsbomen.

Qualcomm heeft deze week bekendgemaakt dat de overname van NXP definitief niet doorgaat. Volgens de Amerikaanse chipmaker waren alle hordes genomen, behalve de goedkeuring door de Chinese mededingsautoriteit. Hierdoor verliep de deadline voor de deal en moet Qualcomm een break-up fee van 2 miljard dollar betalen aan NXP. Qualcomm had een bod van 44 miljard dollar staan voor de Nederlandse chipmaker.

Volgens Guido Dierick, directeur Nederland van NXP, is het nu weer ‘business as usual’ en verwacht het bedrijf op korte termijn, gezien de handelsoorlog tussen de VS en China, geen nieuwe overname poging van een andere partij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.