De Digitale Media van 10 september 2018

Arjan Lubach

Onderwerpen:

  • Steeds meer Amerikanen stoppen met Facebook
  • Chineze Huawei maakt snelheid en is nu al Apple voorbij en op jacht naar Samsung

Steeds meer Amerikanen stoppen met Facebook

Bron: NU –  Een groeiend aantal Amerikanen kiest ervoor om met het gebruik van het sociale netwerk Facebook te stoppen. Dat blijkt uit een onderzoek van Pew Research Center waarvoor Facebook-gebruikers tussen eind mei en midden juni ondervraagd werden.

Vier op de tien respondenten zeiden een ‘Facebook-pauze’ ingelast te hebben. Die afwezigheid op het sociale medium duurde bij deze mensen “meerdere weken of langer”.

Een kwart van de Amerikanen zegt zelfs de Facebook-app verwijderd te hebben. Van de gebruikers tussen de 18 en 29 jaar, heeft zelfs 44 procent de app van de telefoon gewist.

In totaal heeft 54 procent van de ondervraagde gebruikers ervoor gekozen om de privacyinstellingen op Facebook te wijzigen.

Datamisbruik door Facebook
De vragen werden gesteld vlak nadat Facebook-topman Mark Zuckerberg door het Amerikaanse congres werd verhoord in verband met datamisbruik. Het databedrijf Cambridge Analytica had Facebook-informatie ingezet om psychologische profielen voor gerichte politieke reclame te maken.

In Nederland deed komiek Arjen Lubach in april een oproep om massaal met Facebook te stoppen. Daar gaven in totaal tienduizend Nederlanders gehoor aan.

Voormalig hoofd van user growth van Facebook deed eind 2017 ook een oproep om met Fakehook te stoppen: “Chamath Palihapitiya, who was vice-president for user growth at Facebook before he left the company in 2011, said: “The short-term, dopamine-driven feedback loops that we have created are destroying how society works. No civil discourse, no cooperation, misinformation, mistruth.”

Universiteit Princeton deed begin 2014 nog een opmerkelijke uitspraak: “Facebook has spread like an infectious disease but we are slowly becoming immune to its attractions, and the platform will be largely abandoned by 2017, say researchers at Princeton University (pdf).

The forecast of Facebook’s impending doom was made by comparing the growth curve of epidemics to those of online social networks. Scientists argue that, like bubonic plague, Facebook will eventually die out.

The social network, which celebrates its 10th birthday on 4 February, has survived longer than rivals such as Myspace and Bebo, but the Princeton forecast says it will lose 80% of its peak user base within the next three years.

Chineze Huawei maakt snelheid en is nu al Apple voorbij en op jacht naar Samsung

Bron: Telegraaf – BERLIJN – De beste, de grootste en de snelste. Dit zijn de doelen die het Chinese Huawei voor ogen heeft en het is hard op weg ze te bereiken. Op de elektronicabeurs IFA in Berlijn introduceerde ceo Richard Yu de Kirin 980, het meest geavanceerde ‘brein’ van een smartphone ooit.

Het huidige premium toestel, de P20 pro, werd eerder deze maand verkozen tot beste smartphone van het jaar. De grootste is Huawei nog niet. Inmiddels is Huawei Apple wel gepasseerd en heeft het nu de jacht ingezet op het Zuid-Koreaanse Samsung.

De snelste zijn ze, als we de cijfers mogen geloven, met voorsprong wel. De ceo van Huawei, Richard Yu, trok tijdens de Huawei keynote in Berlijn het ene na het andere superlatief en niets aan onduidelijkheid overlatende grafieken uit zijn binnenzak als hij over de nieuwe Kirin 980 chipset sprak.

Op 16 oktober zal Huawei in Londen de Mate 20 serie presenteren. Deze serie zal zijn uitgerust met de Kirin 980, die er voor zorgt dat de telefoon beter presteert (+37%) en zuiniger met stroom omgaat (+32%).

Met deze introductie luidt Huawei een nieuw tijdperk in voor mobiele kunstmatige intelligentie (AI). Met de Kirin 980 chipset gaat Huawei nog verder in de ontwikkeling van smartphones waardoor ze niet alleen smart, maar daadwerkelijk intelligent zijn. Meer denkvermogen dan ooit tevoren waardoor de mobiele apparaten beter kunnen anticiperen en meedenken met de gebruiker.

Heel mooi was het renderen van iemand die over een brug loopt en vervolgens tegen een andere achtergrond rent, zonder gebruikmaking van greenscreen technieken, puur op basis van AI en met behulp van twee AI-processoren (NPU). Ook introduceerde Huawei de AI Cube speaker, gebruikmakende van Alexa als spraakassistent – nu al 20.000 apparaten die met Alexa zijn uitgevoerd.

Mate 20 lite
Het eerste model uit de Mate 20 serie is echter al eerder beschikbaar. De Mate 20 lite zal namelijk al op 10 september in de winkels liggen.

Tijdens de IFA overhandigde Huawei de Mate 20 lite in Berlijn aan De Telegraaf en de eerste gebruikservaringen zijn zeer positief. Veeleisende applicaties presteren zonder hapering, mobiele websites heb ik nog nooit zo snel geopend gezien en het slank vormgegeven toestel ligt prima in de hand.

Dat gaat met de modellen die in oktober komen alleen nog maar indrukwekkender worden, want in de Mate 20 lite zit nog een krachtige Kirin 710 chipset. Het toestel gaat 399 euro kosten en is verkrijgbaar in de kleuren black, sapphire blue en platinum gold.

De Mate 20 lite draait op EMUI 8.2 versie op Android Oreo en pakt uit met een scala aan AI-gedreven functies. De smartphone zorgt er voor dat wanneer de verbinding wegvalt – bijvoorbeeld wanneer je in een lift stapt – het gesprek ‘on hold’ wordt gezet in plaats van het af te breken. Om zodra het kan de verbinding automatisch te herstellen.

De AI zorgt onder alle omstandigheden voor de beste gespreksomstandigheden door noise cancelling bij telefoongesprekken in een luidruchtige omgeving en het automatisch verbeteren van de verstaanbaarheid wanneer er wordt gefluisterd.

Het toestel beschikt over een FHD+ FullView beeldscherm van 6,3-inch en is uit te breiden met een tweede sim of extra geheugenkaart.

Dankzij de vier AI-camera’s, twee aan de voorkant en twee aan de achterkant kan de Mate 20 lite onder vrijwel alle omstandigheden op slimme wijze prachtige foto’s maken.

De 24 megapixel camera aan de voorkant legt het beeld vast en de 2 megapixel camera zorgt voor diepte in de foto. Deze dubbele camera zorgt voor goed selfie-kwaliteit en een goede beeldkwaliteit bij video calls.

Aan de achterkant van het toestel is een 20 megapixel camera en een 2 megapixel camera. De door AI gedreven camera herkent de omgeving en past zich daarop aan. Met meer dan 500 scenario’s past de camera zich aan vrijwel elke situatie aan om de best mogelijke fotokwaliteit te garanderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.