De Digitale Media 17 september 2018

Onderwerpen:

 • Komt Apple, het miljardenbedrijf uit Cupertino, echt met iets nieuws?
 • Europees Parlement stemt in met controversieel uploadfilter en linktaks

Komt Apple, het miljardenbedrijf uit Cupertino, echt met iets nieuws?

Bron: Tweakers – Apple hield woensdagavond zijn keynote voor de aankondiging van onder meer de nieuwe iPhones en Apple Watch. De fabrikant kondigde de iPhone XS, grotere XS Max en goedkopere XR aan. Ook kwam het bedrijf met een nieuw horloge, de Apple Watch Series 4.

De XS en XS Max komen op 21 september uit in Nederland en België. De iPhone XR komt een maand later, vanaf 26 oktober. Apple stopt met de verkoop van de iPhone 6s en SE. De SE uit 2016 was de laatste ‘kleine’ iPhone met 4″-scherm.

 1. iPhone Xs: het nieuwe vlaggenschip

  Tijdens de Apple-keynote presenteerde Apple zijn nieuwe paradepaardje: iPhone Xs. Zoals de naam dat al aangeeft is het geen revolutionair nieuw toestel, maar een s-update. Dit zijn toestellen die erg op de voorgangers lijken, maar onder de motorkop wel aanzienlijk betere specificaties hebben.

  Als het om uiterlijk gaat, is de Xs dus nagenoeg onveranderd. Opnieuw bezit het toestel een oled-scherm van 5,8-inch. In de binnenkant zit een verse processor uit de A-serie van Apple: de A12. Die is veel sneller en energiezuiniger dan zijn voorganger. Ook is de iPhone verkrijgbaar met liefst 512 GB opslag (een record).

  Verder is de al geweldige camera van de iPhone X verder verbeterd. Door een nieuwe Neural Engine (die kan tot vijf biljard berekeningen per seconde uitvoeren) kunnen er ingewikkeldere taken worden uitgevoerd. Nieuw is bijvoorbeeld dat je de scherptediepte bij portretbelichting achteraf kunt aanpassen. En de Xs kan in stereo video- en geluidsopnames maken.

 2. Duurste iPhone ooit: Xs Max
  Apple presenteerde ook een iPhone met het grootste scherm ooit: de iPhone Xs Max. Die bezit een kolossaal scherm van 6,5(!)-inch. En toch is het niet de grootste iPhone ooit. Door zijn randloos ontwerp is het model niet groter dan de iPhone 8 Plus (bovenkant is niet meer met je duim te bereiken).

  Op de grootte na (en de prijs) zijn er weinig verschillen met de iPhone Xs. Door het grotere formaat bezit de iPhone Xs Max wel een grotere batterij. Volgens Apple gaat de batterij liefst 1,5 uur langer mee dan de batterij van de iPhone X.

  Naast de grootte breekt de Xs Max nog een ander record: het is de duurste iPhone ooit. De vanafprijs van de iPhone Xs Max ligt op 1259 euro en dan krijg je nog maar de 64 GB-versie. Voor de variant met 512 GB betaal je 1659 euro.

 3. iPhone Xr: het populairste model van 2018?

  Naast twee peperdure oled-modellen kondigde Apple ook een budget-versie aan: de iPhone Xr. Hij lijkt sprekend op de iPhone Xs, maar er is één gigantisch verschil: de prijs. De startprijs ligt op 859 euro en dat is driehonderd (!) euro minder dan de startprijs van de iPhone Xs, die 1159 euro kost.

  Dat hij zoveel goedkoper is, komt doordat hij van goedkopere onderdelen gemaakt is. Het scherm is bijvoorbeeld van led, in plaats van oled. Ook heeft hij geen Touch ID en is er op de achterkant geen dubbele camera aanwezig. Verder is het frame van de Xr (die verkrijgbaar is in allerlei vrolijke kleurtjes) van aluminium. Met een scherm van 6,1-inch is hij overigens groter dan de iPhone Xs (5,8-inch) – (red. zwart toont minder zwart).

 4. Apple Watch Series 4: groter en beter

  Apple onthulde ook een nieuwe Apple Watch, die voor het eerst een nieuw uiterlijk heeft gekregen. De Series 4 is ietsjes groter van formaat en de randen van het scherm zijn kleiner, waardoor het scherm 30 procent groter is dan dat van zijn voorganger.

  Ook is de kroon verbeterd; daar zit nu haptische feedback onder. Verder is de speaker 50 procent luider en bezit de Watch een nieuwe 64-bit processor. Die is twee keer sneller dan de S3 van de vorige Watch. Verder is de hartslagsensor aanzienlijk verbeterd; hij kan bijvoorbeeld een elektrocardiogram (ook wel ECG) maken (ook goedgekeurd door FDA).

Europees Parlement stemt in met controversieel uploadfilter en linktaks

Bron: RTLZ – Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over de nieuwe Europese auteursrechtwet. De omstreden ‘linktaks’ en het ‘uploadfilter’ zijn er zonder problemen doorheen gekomen.

De nieuwe auteursrechtwet was hard nodig, omdat de oude regels gedateerd waren en niet toegespitst op het internettijdperk.

Maar de nieuwe wet is op twee fronten erg controversieel: artikel 11 en artikel 13. Tegenstanders van de wet vrezen dat die het open internet zoals we dat kennen onder druk zetten.

Pijnpunt: artikel 11
Artikel 11 verplicht websites die nieuwsberichten bundelen en toegankelijk maken (zoals Google News) om de rechten te kopen om te mogen linken naar websites van nieuwsuitgevers (zoals RTL Z). Die maatregel wordt in de volksmond de linktaks genoemd.

“Artikel 11 gaat eigenlijk over uitgevers van de ouderwetse wereld die een beetje geld willen van de grote platforms van de 21ste eeuw”, zei universitair hoofddocent nieuwe media en digitale cultuur Mirko Tobias Schäfer eerder tegen RTL Z.

Duits experiment mislukt
Grote uitgevers hebben gelobbyd bij de EU om deze maatregel erin te krijgen, omdat zij vinden dat Google geld verdient met hun artikelen door een alinea over te nemen en dan te linken naar het stuk. Consumenten zouden zo het nieuws eigenlijk al bij Google gelezen hebben.

In Duitsland werd een paar jaar geleden al een linktaks ingevoerd om precies dit tegen te gaan, maar dat werd een fiasco. Toen Google stopte met overnemen van een klein stukje tekst, stortte het verkeer van de zoekmachine naar de uitgevers in. De grootste uitgever van Duitsland, Axel Springer, besloot twee weken nadat het Google had verboden om snippets over te nemen alweer dat ze er toch toestemming voor gaven.

Pijnpunt: artikel 13
Artikel 13 verplicht platforms zoals YouTube en Facebook om vooraf content te filteren op inbreuk van het auteursrecht. Nu is het nog zo dat de meeste platforms dat achteraf doen en dan content offline halen als er sprake is van inbreuk.

Deze maatregel is controversieel omdat aan de ene kant de angst bestaat dat veel berichten onterecht weggefilterd worden. Daarnaast vrezen tegenstanders dat de grote spelers als YouTube en Facebook hier relatief gemakkelijk een oplossing voor kunnen vinden, omdat ze erg veel te besteden hebben, maar kleine platforms hebben die mogelijkheid niet. Daardoor zou het innovatie tegenwerken.

Teleurstelling
D66-Europarlementariër Marietje Schaake is teleurgesteld in de uitkomst van de stemming. “Dit is een dramatische uitkomst voor de bescherming van onze fundamentele rechten, gewone internetgebruikers en Europa’s rol om een belangrijke speler te worden op het vlak van kunstmatige intelligentie. Het Parlement had nu de kans om de scherpste randen van de hervorming af te vijlen. Die kans is nu verspeeld.”

De wet, zoals die nu goedgekeurd is door het Europees Parlement, wijkt in details af van het voorstel dat dat de Europese Commissie eerder heeft gedaan. De Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement gaan nu samen in overleg om de laatste plooien glad te strijken, voor de regels ook daadwerkelijk van kracht worden.

Red. Mijn persoonlijke inschatting is dat dit een goede ontwikkeling is en past in een tijd waarin – na jarenlang de journalistiek te hebben uitgehold – weer betaald gaat worden voor onafhankelijk nieuws en goede journalistiek. Daar is de democratie en de transparantie van bestuur enorm bij gebaat.
Daarnaast, de accumulatie van vermogen door de zoekmachine (Google) en sociale netwerken (Facebook en Twitter) moet node worden afgeremd. De wereld is erbij gebaat dat vermogen gedistribueerd wordt.
We worstelen al langer met de bescherming van auteursrechten: denk aan het ongeremd indexeren en delen van foto’s van professionele fotografen, die nu alleen hun rechten kunnen claimen als ze er een advocaat op zetten. Het citaatrecht wordt aan alle kanten misbruikt.
Wel zal er iets moeten worden bedacht om de verrekening van het delen van andermans auteursrechtelijk materiaal te automatiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.