De Digitale Media van 24 september 2018

Onderwerpen:

  • Amazon wil 3000 kassaloze supermarkten openen – wanneer is Nederland aan de beurt?
  • Ook hacking (computervredebreuk) heeft géén prioriteit bij de Politie – 99,75% van de daders komt ermee weg!

Amazon wil 3000 kassaloze supermarkten openen

Bron: RTLZ – Amazon zou de komende jaren drieduizend supermarkten zonder kassa’s willen openen in de VS. Daarmee zou Amazon Go in korte tijd een van de grootste winkelketens van Amerika worden. Dat meldt persbureau Bloomberg. Amazon weigert commentaar.

Momenteel heeft Amazon nog maar vier kassaloze filialen: drie in thuisstad Seattle en een in Chicago. Met sensoren en camera’s registreren de winkels wat mensen meenemen en rekenen dat automatisch af via hun rekening bij Amazon. In de schappen zitten ook weegschalen, die controleren of iemand niet stiekem bijvoorbeeld een extra fles sinaasappelsap meepikt.

De laatste tijd richt Amazon zich steeds meer op de supermarktbranche. Vorig jaar nam het bedrijf in de VS al supermarktketen Whole Foods over.

Concurrentie
Amazon heeft inmiddels ook concurrentie op het kassaloze vlak. Standard Cognition, dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie, heeft onlangs een kassaloze supermarkt geopend in San Francisco. Ook Microsoft werkt aan technologie voor kassaloze winkels.

In Nederland experimenteert Albert Heijn sinds begin dit jaar ook met kassaloos betalen, en noemt de proef (heel orgineel) AH to go. Het verschil met Amazon Go is dat de bezoeker bij AH een kaart met een NFC chip kan krijgen/kopen, die direct aan de betaalrekening is gekoppeld. Door de kaart tegen een pricetag moet te houden, wordt het product vanzelf van je rekening afgeschreven. Iets minder handig en door de kaart wellicht ook niet zo veilig – wie zijn pasje kwijtraakt zal moeten aantonen dat hij/zij de boodschappen niet zelf heeft gedaan. Maar de proef wordt uitgebreid naar een smartphone app, al zal je telefoon dan wel een NFC chip moeten hebben – daardoor blijft dit systeem beperkt tot Android telefoons. Albert Heijn heeft natuurlijk al winkels met zelfscankassa’s en gebruikt het handscanners om producten zelf te scannen.

De Spar lanceerde in juni van dit jaar in België ook kassaloos betalen in vier winkels en doet dat op basis van techologie van FutureProof Retail. Het scannen van een product gaat op basis van QR-codes. Echt handig is het niet. CEO Dirk Depoorter: “Spar hoopt met de oplossing bestaande klanten te verblijden, nieuwe klanten aan te trekken, hen vaker terug te laten komen en de omvang van het winkelmandje te vergroten. “Vooral voor klanten die maar een paar items nodig hebben, zal dit een hoop tijd schelen”.

Nederlandse politie lost relatief weinig geregistreerde hackzaken op

Bron: Tweakers – Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de Nederlandse politie in 2017 4,6 procent van de geregistreerde misdrijven in de categorie computervredebreuk heeft opgehelderd. In absolute zin daalt dit aantal opgehelderde misdrijven sinds 2012.

Het CBS meldt in de zogeheten Cybersecuritymonitor dat het ophelderingspercentage van de aangegeven gevallen van computervredebreuk op in 2017 op 4,6 procent uitkwam. Het gaat hierbij om misdrijven waarbij minimaal een verdachte bij de politie bekend is, ook al is deze nog voortvluchtig of ontkent hij het strafbare feit te hebben gepleegd. Volgens het CBS is deze 4,6 procent aan de lage kant  gelet op het feit dat het ophelderingspercentage van alle geregistreerde misdrijven in 2017 op 23 procent lag.

Het ophelderingspercentage bij zaken van computervredebreuk vertoont een dalend trend. In 2017 is van de 2300 geregistreerde zaken van computervredebreuk 4,6 procent opgelost; dat komt neer op 105 opgehelderde misdrijven. In 2012 werden er 4620 misdrijven geregistreerd waarvan er 265 ofwel 5,8 procent zijn opgehelderd. In 2013 werd er in 2535 gevallen van computervredebreuk aangifte gedaan, waarvan tien procent werd opgelost. In jaren daarna schommelde het aantal registraties rond de 2000 en daalde het ophelderingspercentage elk jaar steeds verder.

In de bredere categorie cybercrime, waarbij is gelet op identiteitsfraude, hacken, koop- en verkoopfraude en internetpesten, bleek dat een op de negen Nederlanders in 2017 slachtoffer is geweest van een van deze delicten. Dat is vergelijkbaar met de voorgaande jaren en iets lager dan in 2012 en 2013. Van al deze delicten is in 2017 27 procent gemeld bij de politie of een andere instantie; dit percentage is vergelijkbaar met de vorige jaren, maar in 2012 en 2013 lag het rond de 30 procent.

Computervredebreuk 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Geregistreerde misdrijven 4620 2535 2045 2225 1875 2300
Opgehelderde misdrijven absoluut 265 255 195 165 160 105
Opgehelderde misdrijven relatief 5,8 10 9,5 7,4 8,6 4,6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.