De Digitale Media van 15 oktober 2018

Onderwerpen:

  • Minister van Defensie: Nederland is in een cyberoorlog verwikkeld met Rusland
  • Belastingdienst kan beveiliging gevoelige persoonsgegevens niet garanderen

Minister van Defensie: Nederland is in een cyberoorlog verwikkeld met Rusland

Bron: Tweakers – Minister Bijleveld van Defensie heeft in een uitzending van praatprogramma WNL Op Zondag gesteld dat Nederland in een cyberoorlog is verwikkeld met Rusland en dat ons land af moet van de ‘naïveteit’ daaromtrent.

Het interview wordt gevoerd naar aanleiding van de in april verijdelde hackpoging op gifgasonderzoekslab OPCW in Den Haag. Bijleveld vindt dat het belangrijk is om te beseffen dat Rusland het publieke debat en verkiezingen probeert te beïnvloeden met dit soort offensieven en dat ‘de aard van oorlogsvoering verandert’. Verder benadrukt ze dat Nederlands inlichtenonderzoek uitwijst dat Rusland ‘bij dopingorganisatie WADA en bij MH17 actief waren’.

Aan concrete maatregelen komt het gezelschap echter niet toe. Er wordt aangestipt dat de Europese sancties tegen Rusland in januari van volgend jaar weer onder de loep genomen worden, maar daarover doet de minister in de uitzending geen uitspraken, afgezien van dat ze van mening is dat er an sich wel maatregelen getroffen moeten worden. De betreffende uitzending van WNL Op Zondag staat op NPO.nl en het segment over Rusland en de hackpoging begint van 13:30 met een totale duur van ongeveer zeven minuten.

Cyberoorlog of informatieoorlogvoering is een soort oorlogvoering waarbij hackers uit politieke motieven natiestaten aanvallen met computer- of netwerksabotage en spionage. De eerste cyberoorlog werd gevoerd op 27 april 2007 in Estland. Aanleiding was de omstreden verplaatsing van de Bronzen Soldaat van Tallinn, een monument met oorlogsgraven uit het Sovjettijdperk. Ze werden uitgevoerd door individuen en richtten zich tegen het Estse Parlement, ministeries, banken en media in Estland. Het leidde ertoe dat Estland dagelijks een complete backup maakt van de gehele infrastructure en die buiten het land zelf bewaard – temeer het land nu bijna volledig gedigitaliseerd is, van bedrijfsleven tot overheid.

Belastingdienst kan beveiliging gevoelige persoonsgegevens niet garanderen

Bron: Tweakers – De Belastingdienst kan niet garanderen dat gevoelige gegevens van burgers binnen zijn systemen blijven. Het zou technisch onhaalbaar zijn om te loggen wie de gegevens benadert en om de toegang te beperken.

De beveiliging van de systemen van de Belastingdienst is niet op orde en de dienst geeft aan niet te kunnen voldoen aan enkele eisen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Die bepaalde afgelopen zomer dat de Belastingdienst moet bijhouden wie gevoelige gegevens benadert, nadat het tv-programma Zembla begin vorig jaar al onthulde dat een afdeling van de dienst geen logs op dit punt bijhield en een autorisatiesysteem gebreken vertoonde.

Trouw citeert nu uit een brief van Belastingdienst-directeur-generaal Jaap Uijlenbroek aan de Autoriteit Persoonsgegevens dat het technisch niet mogelijk is om de gewenste logs bij te houden en met autorisatie de toegang tot de data te beperken. Privacy- en beveiligingsdeskundige Bart Jacobs spreekt tegen het dagblad zijn verbazing uit. “Als ergens goede beveiliging aanwezig moet zijn, is het hier. Ik kan me niet indenken dat dat technisch onmogelijk zou zijn.”

Ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens roept de brief vragen op, hoewel de privacywaakhond de reactie nog bestudeert. In de afgelopen zomer bleek ook dat de Belastingdienst nog niet aan de sinds mei van kracht zijnde AVG kan voldoen. Dat zal pas volgend jaar zo zijn, al voldoet de afdeling datafundamenten & analytics al wel aan de AVG, volgens Uijlenbroek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.