De Digitale Media van 5 november 2018

Onderwerpen:

  • Smartwatches zitten ineens in de lift: worden smartphones te duur?
  • Wifi signaal in huis kan ernstig verstoord raken door .. LED lampen

Smartwatches zitten ineens in de lift: worden smartphones te duur?

Bron: NU – De levering van smartwatches groeide het afgelopen jaar met bijna 67 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Er werden in het afgelopen kwartaal zo’n tien miljoen smartwatches verscheept, schrijft onderzoeksbureau Strategy Analytics. Een jaar eerder lag dat aantal op zes miljoen stuks. Fabrikanten maken cijfers over geleverde smartwatches doorgaans niet zelf beschikbaar.

Apple heeft met 45 procent nog steeds het grootste marktaandeel in handen, hoewel dat aandeel wel terugliep. In het derde kwartaal van 2017 had het bedrijf nog een marktaandeel van 60 procent. Het bedrijf bracht recent de Apple Watch Series 4 uit.

Wel verscheepte Apple meer smartwatches in de afgelopen drie maanden, namelijk 4,5 miljoen stuks tegenover 3,6 miljoen een jaar eerder. Dat het marktaandeel van Apple terugliep, kwam vooral door concurrentie van Fitbit en Samsung. Fitbit nam de tweede plaats in achter Apple, met 1,5 miljoen verscheepte smartwatches en een marktaandeel van 15 procent.

Samsung heeft een marktaandeel van 11 procent en verscheepte het afgelopen kwartaal 1,1 miljoen smartwatches. De nieuwe Galaxy Watch verkoopt volgens Strategy Analytics “redelijk goed”, vanwege hardwareverbeteringen en “agressieve marketing”.

Op de vierde plek staat Garmin met 8 procent en 800.000 geleverde exemplaren. De vijfde plek wordt ingenomen door de categorie “overige smartwatches”. In het onderzoek werden geen fitnesstrackers en andere wearables meegerekend.

Apple ging vorige week nog hard onderuit op de beurs (-7%) na tegenvallende cijfers. Het bedrijf is voor 60% afhankelijk van de verkopen van de smartphones en die verkopen dalen al 4 kwartalen op een rij wereldwijd. Er lijkt sprake te zijn van verzadiging, net als eerder al met de tablets het geval was. De iets hogere aantallen verkopen van de Apple Watch (0,9 miljoen meer dan vorig jaar) compenseren niet de lagere verkopen van de iPhones.

Wifi signaal in huis kan ernstig verstoord raken door .. LED lampen?!

Bron: Volkskrant Last van vastlopende Netflix-series, bevriezende Facetime-gesprekken en ander wifileed? Ledlampen zouden de boosdoener kunnen zijn, denkt het Agentschap Telecom. De toezichthouder begint een onderzoek naar door de energiezuinige lampjes veroorzaakte wifistoringen.

Wat is er met de ledlampen aan de hand? 
Met de lampjes zelf niets, maar wel met de voeding van onze ‘licht emitterende diodes’. Om te branden hebben ledlampen voeding nodig die wisselspanning omvormt tot gelijkspanning, legt Dirk Emans van het Agentschap Telecom uit. ‘Als deze omvormer niet goed is gebouwd, kunnen er radiostralen uit lekken in de stroomdraad, waardoor de draad als een soort antenne gaat fungeren. Dit onbedoelde radiosignaal kan gaan storen op dezelfde frequenties als waarop de wifi werkt.’

Dat is problematisch nu mensen thuis massaal de inmiddels verboden gloeilampen hebben verruild voor ledlampen en nu steeds meer apparaten – tot koelkasten en pacemakers aan toe – via wifi werken. Met een deugdelijke voeding alleen ben je er overigens nog niet, zegt Emans. ‘Ook een goede lamp kan onbedoeld een storing veroorzaken. Bijvoorbeeld als je van halogeen overstapt naar LED, maar de lampen gewoon in de oude fitting draait. Die is niet voor ledlampen gemaakt, waardoor je alsnog storingen kunt creëren.’

Lijdt alleen wifi onder de ledlampen?
Nee, ook huistelefoons en digitale radio’s kunnen er de hik van krijgen, weet Emans. Al een jaar of zes geleden begon het Nederlandse radiozendamateurs op te vallen dat ze met hun ‘bakkies’ steeds slechter radioverbinding konden maken met elkaar, vertelt Remy Denker, voorzitter van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (Veron). Ze gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat ledlampen storingen veroorzaakten op de frequentiebanden waarop de radioamateurs mogen uitzenden. Denker: ‘Nou woon ik nog in Almelo, waar het allemaal wat rustiger is qua ledverlichting, maar in Amsterdam zijn zoveel ledlampen dat radiozendamateurs moeilijk contact met elkaar kunnen leggen.’

Ook de scheepvaart kan er inmiddels over meepraten. In de Rotterdamse Waalhaven verdwenen eerder dit jaar op mysterieuze wijze schepen van de elektronische vaarkaart. Gevaarlijk, want schippers moeten van elkaar weten waar ze zich bevinden om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld op een boot vol chemicaliën knallen. Inspecteurs van het Agentschap Telecom ontdekten dat iets de frequentieband verstoorde waarop schepen hun positie naar elkaar uitzenden. Na wat speurwerk vonden ze de boosdoener: een kunstenaar die in zijn atelier bij de monding van de haven een lichtkunstwerk had gemaakt vol slecht gevoede ledlampen. Toen de inspecteurs de voeding van het kunstwerk uitschakelden, was het probleem prompt opgelost.

Wat gaat het Agentschap Telecom doen tegen slechte ledlampen?
De telecomwaakhond gaat eerst de ledlampen van vijftig leveranciers onderzoeken. Eind dit jaar hoopt de toezichthouder de resultaten bekend te maken. Als bepaalde ledlampen voor te grote storingen zorgen, zullen ze in het ergste geval uit de markt worden gehaald, zegt Emans.

Welke ledlampen kun je het beste kopen?
Tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn kan het Agentschap daar weinig over zeggen, behalve dan het algemene advies dat ‘goedkoop duurkoop is’. En: koop in elk geval ledlampen met een CE-keurmerk.

Welke wifistoorzenders zijn er verder?
Onze huiskamers staan er vol mee, vertelt Emans. Vergelijk de Netflix-kijkende mens met een kikker in een vijver vol elektromagnetische rimpelingen. De stenen die deze rimpelingen veroorzaken zijn routers, huistelefoons, laptops, magnetrons, elektronische autosleutels, babyfoons, bluetooth, ovenklokjes en tal van andere apparaten. Vooral magnetrons zijn beruchte wifiverstoorders: hun microgolven werken bij het opwarmen van een maaltijd op dezelfde frequentie als routers: 2.4 GHz. Gelukkig werken steeds meer routers ook op 5 GHz, waar ze minder last hebben van de magnetron. Voor wie deze luxe niet heeft: zet je router niet te dicht bij de magnetron, en zorg goed voor het apparaat. ‘Een magnetron hoeft helemaal niet te storen als hij goed is afgedicht. Maar als bijvoorbeeld het rubbertje langs de magnetrondeur kapot is gaat hij straling lekken, met storing als gevolg.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.