De Digitale Media van 17 december 2018

Onderwerpen:

  • Digitaal zakkenrollen op Festival in Deventer
  • Microsoft België wil tienduizend kinderen vertrouwd maken met programmeren en ai

Twee verdachten aangehouden voor contactloos zakkenrollen op festival

Bron: NU – Twee personen zijn zaterdag aangehouden op verdenking van contactloos zakkenrollen op een festival in Deventer. Dat meldt de politie van de stad op Facebook.

Op het Dickens Festijn in Deventer zag de politie ‘meerdere personen’ die zich verdacht gedroegen tussen de bezoekers. Na een controle bleken zij contactloos te zakkenrollen. De verdachten stonden ‘opvallend dicht bij de andere bezoekers’, zegt de politie.

Contactloos betalen is met steeds meer pinpassen mogelijk. Bij bedragen van minder dan 25 euro is het mogelijk te betalen door de pas tegen een betaalautomaat te houden. Voor hogere bedragen is wel een pincode nodig.

Zakkenrollers kunnen daar misbruik van maken door speciale apparatuur mee te nemen. Door die tegen broekzakken van anderen te houden kunnen er dan kleine bedragen worden afgeschreven. Banken en beveiligingsexperts waarschuwen daar al jaren voor, al zijn er niet veel voorbeelden bekend waarbij dat in de praktijk wordt ingezet.

De politie roept bezoekers op verdachte afschrijvingen te melden.

RTLNieuws meldde ook al in 2014 dat dit soort diefstal eraan zat te komen. Maar professor Erik Poll van Radboud Universiteit, bekend met digital security, dacht toen niet dat we massaal de klos zouden zijn: “Een standaard kaartlezer werkt hooguit op een afstand van 1 of 2 centimeter. En vaak werkt het niet als de pas nog in de portemonnee zit. Dus heel makkelijk uit te voeren is het niet.” ABN Amro liet weten dat fraude ‘zeer onrealistisch is’ en mocht een klant toch slachtoffer worden, dan betaalt de bank de schade. Uitzetten gaat zo makkelijk nog niet. Bij ABN Amro moet u het pasje laten vervangen, bij ING moet u het zelf uitzetten.

Qua techniek: het gaat hier om bankpasjes met een NFC chip en een RFID antenne (NFC = Near Field Communication. RFID = Radio-Frequency Identification). De afstand tussen kaart en lezer (betaalautomaat) is maximaal ‘een paar’ centimeter en er mag dan niets tussen zitten. Dat is de theorie, want gebruikers van een OV-chipkaart met RFID laten meestal gewoon hun pas in hun portemonee zitten en dan werkt het vaak ook. Als er niet veel andere pasje in zitten.

Of u een pasje heeft waarmee u contactloos kunt betalen ziet u aan een logo met 4 zendstralen op uw bankpas.

Naast de mogelijkheid van het geld afboeken van je rekening met een lezer is de mogelijkheid dat een winkelier met behulp van gemodificeerde toegangspoortjes van een winkel het bankrekeningnummer van de passant registreert middels skimming op afstand. Hier kan dan weer bezoekgedrag uit worden geanalyseerd, bijvoorbeeld hoevaak de ‘bankrekening’ bij meerdere filialen worden gebruikt. Dieven zouden het kunnen gebruiken om vast te stellen of iemand niet thuis is.

Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen. Toch?

Het is in de regel verstandig om je pasjes te beschermen met een RFID beschermer. Dat kan door een mapje te maken van aluminiumfolie. Of een door kant en klaar hoesje te kopen van aluminium – het Nederlandse Secrid bijvoorbeeld maakt hiervoor ‘wallets’, die eigenlijk gewoon een alumunium omhulsel vormen om je kaartjes heen, maar dat netjes verpakt en toegankelijk maakt zonder gefriemel.

Wil je liever niet zo metalen kastje met je meedragen, dan is een andere manier een zogenaamde RFID Blocking Card in je gewone portemonee te stoppen. Deze stoort actief het signaal van je RFID betaalkaart en maakt het daardoor moeilijker om te worden geskimmed. Armourcard is daar een voorbeeld van. Het gaat hier vooral om de afstand (normaal op 45 centimeter). De beste Blocking Cards laten zich pas op 7 centimeter uitlezen, de slechtere op 22-35 centimeter. In een video legt iemand uit dat het beste is om twee verschillende van die kaartjes om je betaalpas te houden.

Als je smartphone over een NFC chip beschikt dan kan deze niet zomaar worden geskimmed, omdat je eerst jezelf moet identificeren en dan nog de kaart of app moet selecteren waarmee je wilt betalen of jezelf wilt identificeren. Zonder dat valt er gewoonweg niets uit te lezen.

Microsoft België wil tienduizend kinderen vertrouwd maken met programmeren en ai

Bron: Tweakers – Microsoft is in België een project gestart om kinderen vertrouwd te maken met de basisbeginselen van programmeren en artificiële intelligentie. De eerste DigiKids-les vond vrijdag plaats en werd bijgewoond door zo’n dertig leerlingen. In totaal wil Microsoft zo’n tienduizend kinderen bereiken.

Met DigiKids wil Microsoft België kinderen op jonge leeftijd inspireren om een wetenschappelijke opleiding te kiezen die hen essentiële vaardigheden bijbrengt voor hun latere loopbaan. De technologiereus zal elke vrijdag van het schooljaar een DigiKids-les organiseren in zijn nieuwe thuishaven, het Microsoft Home op de luchthaven van Zaventem. Het bedrijf gaat er jaarlijks zo’n tweeduizend leerlingen ontvangen. Ook van hun leerkrachten wordt verwacht dat ze actief aan de sessies deelnemen, zodat zij op hun school ook zelf met de leerstof aan de slag kunnen. Daarnaast rekent Microsoft op zijn partners om nog eens achtduizend kinderen per jaar les te geven.

“Creativiteit, samenwerking en coderen zijn drie essentiële vaardigheden die kinderen helpen om zich optimaal voor te bereiden op de toekomst”, zegt Didier Ongena, general manager van Microsoft België en Luxemburg. “Met DigiKids willen we bepaalde percepties over wetenschap veranderen, het enthousiasme bij jongeren aanwakkeren en hen aanmoedigen om een STEM-richting te kiezen.” STEM staat in het Belgische onderwijs voor Science, Technology, Engineering, Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.

Vrijdag kreeg een dertigtal kinderen van de Gemeentelijke Bassischool Omnimundo uit Antwerpen als eerste een DigiKids-les bij Microsoft. Het project richt zich op jongens en meisjes tussen zeven en twaalf jaar. In deze leeftijdscategorie krijgen zij meer interesse in technologie en wetenschappen, maar volgens onderzoek van Microsoft haken kinderen, en dan met name meisjes, vaak alsnog af bij gebrek aan praktische ervaring en inspiratie. Ervaring met programmeren is niet vereist. In de sessies wordt vooral gebruik gemaakt van het spel Minecraft dat onder jongeren bijzonder populair is. Naast coderen en ai gaat er in de lessen ook aandacht uit naar veilig gebruik van internet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.